Blog Pipa Brazilie – een reisverslag Blog Pipa Brazilie – een reisverslag

Avatar van Harold Blanken
Door: Harold Blanken
Leestijd: 7 minuten
Afbeelding voor Blog Pipa Brazilie – een reisverslag
Afbeelding voor Blog Pipa Brazilie – een reisverslag
Afbeelding voor Blog Pipa Brazilie – een reisverslag

Weet jij hoe wij bij VillaVibes een reis samenstellen? Waar we allemaal op letten? En hoe wij uiteindelijk bepalen of we wel of niet een bestemming gaan aanbieden?

Harold van VillaVibes ging deze maand naar Pipa, Brazilië. Lees hier over zijn ervaringen en of we dit jaar Pipa gaan aanbieden of niet.

Geschreven door: Harold (eigenaar VillaVibes)

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben die donkere winter echt beu. De wintersportdrukte heeft er flink ingehakt en ik kijk enorm uit naar mijn tripje naar zonnig Brazilië.

Ik mag accommodaties gaan verkennen en bepalen of Pipa uiteindelijk écht zo leuk is als dat we vooraf bedacht hadden.

Samen met Toine, een vriend van me, vertrek ik begin februari 7 dagen naar Pipa. Dit dorpje ligt in het Noordoosten van Brazilië, op zo’n 10 uur vliegen van Nederland.

Vooraf heb ik me behoorlijk ingelezen. Ik lees alleen maar laaiend enthousiaste verhalen. Mijn verwachtingen zijn daarom hoog.

Maar de eerste twee dagen moet ik wennen. Pipa is meer een derdewerelddorp dan ik me vooraf had gerealiseerd. Het kost me twee dagen om mijn West-Europese bril af te zetten. Die gaten in de weg. Dat zwembad waar best even een lik verf overheen had gekund. En die menukaart. Waarom niet even een Engelse vertaling gemaakt?

Maar vanaf dag drie zit ik helemaal in het Braziliaanse ritme. En vanaf dan is het volle bak genieten.

Overdag maken we een geweldige strandwandeling van Pipa naar Tibau do Sul. Tweeënhalf uur onafgebroken langs allerlei stranden.

Nog nooit zo’n mooi strand gezien. We zien een schildpad van wel anderhalve meter. Tientallen gieren, leguanen en dolfijnen. Overdag stappen we in zeewater van 28 graden. Ik dobber heerlijk in een golf als ik -BAM, pal voor mijn neus- een dolfijn zie springen.

We hebben de Tripadvisor goed bestudeerd en willen de beste en gezelligste restaurants er uitpikken. Ik kan je zeggen: voorproeven in Pipa is een feest. We smikkelen wat af daar in die openluchtrestaurantjes.

Je eet de lekkerste driegangenmenu’s en drinkt een paar glazen wijn voor een eurootje of 30.  Natuurlijk kun je ook goedkoper eten, maar dat tientje prijsverschil is net het verschil tussen prima eten en waanzinnig lekker eten.

Wel valt ons op dat veel gerechten nog voornamelijk op vlees en vis gericht zijn. Vegetariërs kunnen er ook prima en lekker eten, maar de keuze is wel beperkt. [/one-half]

Voor het avondprogramma checken we het nachtleven van Pipa. Wij zijn helemaal gecharmeerd van de Agora. Een soort open lucht club in het centrum van Pipa. Het ene moment loop je door de vele steegjes en voor je het weet beland je in een totaal andere wereld.

Een lekker briesje ’s avonds, goede muziek en veel Brazilianen en Argentijnen. Regelmatig staan we daar met een big smile te kijken hoe de samba en de Forro in het DNA van de Brazilianen zit.

Waar wij als een stel houten klazen aan de rand van de dansvloer altijd de situatie eerst even goed gaan aanschouwen, barsten onze Zuid-Amerikaanse vrienden meteen los bij de eerste klanken. Ogen half gesloten, en elk woord meezingend.

Geen enkele gêne, gewoon -hop- volle bak d’r in met die heupen. Als het volkslied vlak voor de finale van een WK, maar dan met een smile van oor tot oor die daar ook niet meer vanaf gaat.

Accordeon, triangel, zabumba (een soort trom) en een heerlijk urenlang monotoon klinkend ritme brengen je in trance. Braziliaanse opaatjes van 80 sleuren met gemak hun landgenootjes van 20 over de dansvloer en iedereen geniet. Forro en samba zijn tijdloos.

Heel even gaan ook bij ons de heupen los. De Witte Neger. Zo voel ik me. Even schiet een tekstregel van het jaren ’80 NL-popbandje Toontje Lager door mijn hoofd: ‘…met een gemak, zoals je zelden ziet.’

Het valt niet uit te sluiten dat de Brazilianen geen Witte Neger, maar meer een aangeschoten eend in de laatste fase van z’n leven zien waggelen. Het maakt me niet uit. Vanavond ben ik Braziliaan. Het is warm, het is gezellig en we houden allemaal van elkaar. Oud, jong, Braziliaans of Europees, soepel en stijf.

Een dag later zit ik aan het meer dan uitstekende ontbijt (met o.a. verse mango, ananas, meloen en wel vier soorten brood) mijn huiswerk bij te werken.

Ik moet natuurlijk wel allerlei belangrijke informatie in kaart brengen. Ik heb een filmpje gemaakt van de accommodatie die we op het oog hebben. Na enig overleg zijn er toch twijfels. De ene kamer verschilt teveel van de andere. En de ene kamer heeft airco en de andere alleen een ventilator.

Dat betekent dat ik de laatste dagen van mijn verblijf volle bak op zoek moet naar een nieuwe accommodatie.

Gelukkig heb ik inmiddels in het dorp een paar nuttige contacten opgedaan. Locals die goed Engels spreken en met wie we gezellig hebben zitten borrelen.

Dat viel wel op trouwens. We zaten elke avond met andere mensen te praten. Iedereen maakt hier makkelijk contact met elkaar.

Met hun hulp vind ik weer nieuwe opties. Uiteindelijk vind ik een accommodatie waarvan ik weet dat die goed bij ons concept zal passen. Het allerbeste nieuws van die dag is dat de eigenaar een Nederlander is. Dat betekent dat de kans groot is dat gemaakte afspraken ook nagekomen worden.

Wat mij opviel in Pipa:

 • Het werd vooraf al overal verteld, maar het is echt zo. Waar het in Brazilië op veel plekken gevaarlijk is, is Pipa een oase van rust en veiligheid. Dat is ook echt zo.
 • Opmerkelijk is dat de bevolkingsgroep 25 t/m 30 jaar hier sterk vertegenwoordigd is. Veel backpackers. Opvallend weinig kinderen op het strand en in het dorp.
 • Qua overnachtingen ben je aangewezen op poussada’s. Kleinschalige, gezellige resorts bestaande uit een aantal appartementen met middenin een zwembad. Meestal inclusief ontbijt. Diners worden niet geserveerd, daarvoor ga je naar Pipa.
 • In Pipa vind je vooral Brazilianen (70%) en Argentijnen (20%). De overige 10% zijn Europeanen, waarbij Nederlanders het sterkst vertegenwoordigd zijn.
 • Bijna geen enkele local spreekt er Engels. Soms lukt het met een beetje Spaans, maar 99% spreekt er Braziliaans-Portugees. Uiteindelijk begrijp je elkaar altijd ?.

Na een weekje Pipa hebben we ons programma rond. We bekijken de mogelijkheden om te golfsurfen (prima!), we doen een paar excursies en we leggen vooral contacten met mensen waar we straks eventueel mee kunnen samenwerken.

We spreken mogelijke programma’s door met Belgen en Nederlanders die al een tijdje in Pipa woonden, vragen om advies en denken na over transport, een mogelijk programma, kosten, afijn… we timmeren de week af.

Gaan we dan naar Pipa, en zo ja, wanneer? 

Ons plan is om rond november/december 2020 naar Pipa te gaan. Drie ‘gewone’ weken en twee golfsurfweken. Bij de ‘gewone’ weken moet je vooral denken aan een strandvakantie met elke dag een activiteit of excursie waarbij je kunt aanhaken. Leeftijdsgroepen zullen waarschijnlijk worden 25-39 jaar, 30-45 jaar en 40-59 jaar.

De golfsurfweken zullen waarschijnlijk voor de groepen 25-45 jaar en 40-59 jaar zijn.

Of het doorgaat, hangt een beetje af van de touroperator waar wij onze single reizen in kunnen kopen. Op dit moment ziet het er best gunstig uit. Het is een ingewikkeld verhaal over beschikbaarheid van vliegtuigstoelen en accommodatie. We verwachten binnen nu en twee maanden definitief uitsluitsel te kunnen geven.

Maar áls je de donkere herfst wilt ontvluchten en een van de mooiste stranden ter wereld wilt beleven, dan kan ik je Pipa van harte aanbevelen.  Als gedetailleerdere informatie wilt, mag je me altijd bellen. Ik vertel je graag alles wat ik weet (026-3707910, vragen naar Harold).

Ben jij nu ook zo toe aan zon? Ik ben er in ieder geval gigantisch van opgeknapt.

Deze reizen die de komende tijd vertrekken hebben een hoog zongehalte:

 • 17 maart: tennisvakantie Turkije 25-49 jaar
 • 28 maart: wintersport Lech (grote kans op zon) 35-55 jaar
 • 04 april: wintersport St. Anton (grote kans op zon) 25-39 jaar
 • 04 april: wintersport St. Anton (grote kans op zon) 30-49 jaar
 • 07 mei: strandvakantie Rhodos 40-59 jaar
 • 12 mei: strandvakantie Cyprus 25-39 jaar
 • 19 mei: strandvakantie Cyprus 30-45 jaar

0 reacties

Geef een reactie

CTA afbeelding

Speciale kortingen ontvangen?

Meld je aan voor de VillaVibes nieuwsbrief.

Bijna vol alarm

 

Bijna vol alarm

Meld je gratis aan voor het Bijna vol alarm van deze reis. Je ontvangt een mailtje als we zijn aanbeland bij de laatste plekjes.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Geslacht

Reis alsnog boekenAnnuleren