Zeilvakantie: maak kennis met schipper Olga Zeilvakantie: maak kennis met schipper Olga

Avatar van Harold Blanken
Door: Harold Blanken
Leestijd: 6 minuten
Afbeelding voor Zeilvakantie: maak kennis met schipper Olga
Afbeelding voor Zeilvakantie: maak kennis met schipper Olga
Afbeelding voor Zeilvakantie: maak kennis met schipper Olga

Vanaf zaterdag 31 juli barst het VillaVibes zeil-seizoen weer los. Dit jaar varen we met vloten van vier luxe zeiljachten langs duizenden eilanden voor de Kroatische kust.

Elke boot heeft een Nederlandse schipper. Dat zijn belangrijke personen tijdens deze singlereizen. Ze zorgen voor een veilig verloop van deze zeilvakantie. Maar daarnaast spelen ze ook een belangrijke sociale rol. De belangrijkste schipper voor de Vibers in Kroatië is Olga. Zij is niet alleen schipper, maar ook nog eens de brug tussen de schippers en VillaVibes.

Ga je met ons meer tijdens deze zeilvakantie naar Kroatië? Dan ga je Olga zeker leren kennen. Ons leek het een goed idee om Olga nu alvast aan je voor te stellen.

Wie is ze? Wat doet ze? Waar let ze zoal op? En wat vindt zij het mooist van zeilen in Kroatië?

Zeilinstructeur en schipper Olga

Wie ben je?

Ik ben Olga Smulders, 55 jaar. Na werkzaam te zijn geweest in een tandartsenpraktijk, bij KLM en in het onderwijs, heb ik het roer omgegooid en ben ik 3 jaar geleden gestart met “Olga Sailing”.

Ik werk als zelfstandig zeilinstructeur en schipper. Daarnaast werk ik nog op invalbasis bij mijn oude werkgever; Montessori Vereniging Haarlemmermeer.

Wat is jouw taak bij deze single zeilvakanties?

Ik ontvang de gasten in de haven. Ik heb dagelijks een palaver (overleg) met de schippers van de andere schepen om de route en bijzonderheden van de dag door te nemen.

Afhankelijk van de bestemming regel ik de ligplaatsen en de restaurants voor de diners ‘s avonds.

Ook zorg ik dat er boodschappen aan boord komen voor het ontbijt, de lunch en het ‘ankerbiertje’. Daarnaast ben ik aanspreekpunt voor alle dagelijkse zaken.

Hoe ben jij terecht gekomen in de zeilwereld?

In 2014 besloot ik te stoppen met het werken voor de klas. Ik vond het tijd om na te denken over wat ik met mijn toekomst wou gaan doen. Tot ik die richting gevonden had, ging ik eerst iets doen wat ik al jaren eerder wilde; leren zeilen.

Ik ging mee met een zeilcursus in Griekenland. Tijdens deze week vroeg iemand waarom ik niet iets met het zeilen ging doen. Dat klonk best goed.

Eenmaal terug in Nederland ben ik cursussen gaan volgen en is het een beetje ‘uit de hand gelopen’.

Ik ben in 2015 gestart als schipper bij de zeilvakanties van Amorgos en inmiddels ben ik trainer van zeil instructeurs. Daarnaast geef ik mensen les op hun eigen schip en ga ik mee als schipper op tochten.

Komen we weer dolfijnen tegen?

Waar let jij op als jij een groep onder je hoede hebt?

Bij het reizen met een groep vind ik het belangrijk dat iedereen het leuk heeft en er niemand buiten de boot valt. En dan in figuurlijke zin natuurlijk ?

Aan boord vind ik de veiligheid van de bemanning belangrijk. Zeilen is een ontspannende bezigheid en kan dat alleen blijven als we alert- en ons bewust zijn van potentiële gevaren. Ik wil altijd mijn bemanning en schip veilig overvaren.

Ken(de) jij VillaVibes al?

In 2015 ben ik voor het eerst als schipper meegegaan en heb ik gevaren vanuit Athene. Ik deed toen vaker groepsreizen en het viel mij op dat er best veel singles tussen zaten die vaker met een zeilreis van VillaVibes mee waren geweest. Deze manier van zeilen met een groep singles vond ik ook meteen heel erg leuk en gezellig.

In 2019 heb ik mijn laatste week voor VillaVibes gevaren. In 2020 zou ik maar liefst acht weken een VillaVibes-groep begeleiden. Helaas ging dat toen door Covid niet door.

Dit jaar gaat het gelukkig wel weer door en verheug ik mij zeer op alle zeilweken die komen gaan.

Gezelligheid aan boord

Waarom zou iedereen een zeilvakantie moeten boeken?

Een zeilvakantie is ultieme vrijheid op het water. De wind, het water en zon maken dat je onderweg je hoofd leeg maakt.

Onderweg havens aandoen, in een baai overnachten en zien waar de wind je brengt…….. heerlijk. Een misverstand is dat je al over enige zeilkennis moet beschikken. Dit hoeft echt niet. Iedereen is welkom.

Welke momenten op een zeilboot zullen je altijd bij blijven?

Eigenlijk zijn deze zeilvakanties een aaneenschakeling van zulke momenten: dolfijnen die meezwemmen voor de boeg. Een uitgeput vogeltje dat even aan boord komt om uit te rusten voor het verder vliegt. Een heldere nacht met een sterrenhemel. En tenslotte al die mooie gesprekken die als vanzelf lijken te ontstaan als je langere tijd zonder telefoon en tv met elkaar doorbrengt.

Voor wie is het niet geschikt?

Ik zou niet boeken als je moeite hebt met gezelligheid om je heen. En ik vind het niet geschikt voor mensen die haast hebben. Go with the flow…

Aanleggen in prachtige baaitjes

Wat vind je het mooiste van zeilen in Kroatië?

Het zeilen in Kroatië is mooi door de verscheidenheid van het landschap en het heldere water. Mooie baaien, pittoreske havenstadjes en prachtige natuurgebieden. Landinwaarts zijn de watervallen een mooie bezienswaardigheid. En niet onbelangrijk: er zijn overal gezellige terrasjes en restaurants.

Wat is het grootste misverstand waar je mee geconfronteerd wordt?

Dat een man een betere schipper is ?. Er wordt nog regelmatig vreemd opgekeken als er een vrouw aan het roer staat.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ja, ik hoorde dat alle zeilreizen voor dit jaar al bijna volgeboekt zijn. Dus tegen iedereen die nog mee wilt: wacht niet te lang. Dit gaat een fantastische week worden! En zit de zeilreis toch al vol? Zet jezelf dan sowieso op de wachtlijst. Wie weet ontstaat er nog een plekje op deze single vakantie. Ik ga voor je duimen. Tot binnenkort!

0 reacties

Geef een reactie

CTA afbeelding

Speciale kortingen ontvangen?

Meld je aan voor de VillaVibes nieuwsbrief.

Bijna vol alarm

 

Bijna vol alarm

Meld je gratis aan voor het Bijna vol alarm van deze reis. Je ontvangt een mailtje als we zijn aanbeland bij de laatste plekjes.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Geslacht

Reis alsnog boekenAnnuleren