Waarom hebben we niet meer single kamers? Waarom hebben we niet meer single kamers?

Avatar van Harold Blanken
Door: Harold Blanken
Leestijd: 6 minuten
Vespa trip kamers
Vespa trip kamers
Vespa trip kamers

Heb jij dat ook wel eens? Dat jij sommige keuzes van VillaVibes niet helemaal snapt? Bijvoorbeeld waarom we geen wintersportvakanties aanbieden in Ischgl? Of waarom we niet veel meer aanbod hebben in de schoolvakanties?

Heel vaak is iets wat voor jou zo simpel en logisch lijkt in de praktijk een stuk moeilijker.

Het onderwerp waar misschien wel het meeste onbegrip over bestaat, is het aanbod van single kamers. Mensen vinden het moeilijk te begrijpen dat wij soms geen -of weinig- single kamers aanbieden.

single kamer
Een hotelkamer is bijna altijd gemaakt voor stelletjes

Afgezien van het feit dat veel Vibers het achteraf verrassend leuk vonden om met iemand een kamer te delen, snappen wij deze vraag hartstikke goed. Wij zouden het ook lekker vinden om een kamer voor ons alleen te hebben.

De reden waarom dit niet altijd kan, vertellen we je graag:

Accommodaties, of het nu gaat om groepsaccommodaties of hotels, zijn niet ingericht op singles. Die zijn gericht op stelletjes. Dat is de praktijk waar wij mee te maken hebben. Je zou denken dat dit in een maatschappij waarin straks de helft misschien wel single is, anders zou zijn. Maar nee. Daarvoor is de branche nog te traditioneel.

Kamers van accommodaties bestaan bijna altijd uit tweepersoons bedden. Of soms, zoals bij groepsaccommodaties meer voorkomt, uit twee losse bedden.

De meeste hotels hebben alleen kamers met daarin één tweepersoons bed. In Oostenrijk bijvoorbeeld, hebben de hotels maar liefst 90%  zulke kamers.

Omdat een groot percentage hotels alleen kamers met hoofdzakelijk tweepersoons bedden aanbiedt, is het voor ons moeilijk om geschikte hotels te vinden.

Een standaard hotelkamer met tweepersoonsbed

Eigenlijk is deze keuze vanuit het perspectief van een hoteleigenaar best te begrijpen. Stel dat jij de eigenaar van een hotel zou zijn met 30 kamers. Je weet dat je jouw hotel waarschijnlijk wel vol boekt. En jij moet -pak ‘m beet- 30.000 euro per week vangen voor de verhuur van jouw kamers om jouw hotel op een gezonde manier te runnen. Dat zou betekenen dat je per kamer ongeveer 1000 euro per week wilt vangen.

Je vaste kosten heb je al betaald (hypotheek/huur/personeel). In zo’n geval zou je voor een bezetting met 2 personen ongeveer € 500 euro per persoon vragen. Mee eens?

Welke prijs zou jij dan vragen voor iemand die een kamer voor zichzelf wil hebben? 950 euro? Of 900 euro? Waarschijnlijk is het in dat laatste geval al niet meer interessant. Je bespaart wat eten, maar je verliest een consumerende klant. Bij dit soort bedragen gaat het om een single kamer toeslag van € 400 of € 450.  

Conclusie: het is voor hotels niet interessant om kamers voor alleengebruik te verkopen. Hooguit tegen de gewone prijs. Daarom krijgen wij als VillaVibes ook vrijwel nooit single kamers aangeboden. Als we mazzel hebben, krijgen we er een paar. Op z’n hoogst 10% van het totale aanbod.

Hotels zijn ingericht op stelletjes omdat je vrij gemakkelijk twee personen in een kamer kunt herbergen. Die twee personen brengen twee keer zoveel geld in het laatje dan bij verhuur aan een individu.

Hetzelfde geldt als wij bijvoorbeeld een heel hotel afhuren. Dat doen we bijvoorbeeld wel eens voor onze wintersport. We betalen dan bijvoorbeeld € 35.000 voor een hotel met 25 kamers. Voor de snelle rekenaars onder ons, dat is € 1400 per kamer. Stel dat jij ons zou zijn, zou jij dan single kamers verkopen? En zo ja: voor welke prijs dan?

Waarschijnlijk voor een bedrag dat jij véél te hoog zou vinden. Voor ons is dit de praktijksituatie. Wij kopen wel eens kamers in bij een touroperator en dan moeten wij die kamer afrekenen per kamer.

Voorbeeldje?

Op Ibiza verblijven we in Hotel Garbi

Onze strandvakanties naar Ibiza. Daar hebben we een tophotel met allemaal kamers met twee gescheiden bedden. Perfect voor VillaVibes. Of wij die kamer vervolgens aan twee personen verkopen of aan één, maakt de touroperator niet uit. Zij rekenen met ons immers af per kamer.

Het maakt dat wij bij voorbaat zeggen dat er geen single kamer beschikbaar is. Maakt het voor jou niet uit om bijvoorbeeld een plek weg te kopen? Dan mag je altijd contact met ons opnemen. Schrik er alleen niet van als je dan bijvoorbeeld hoort dat de toeslag voor een kamer voor alleengebruik op Ibiza bijvoorbeeld € 950 is.  

Toch kan het zijn dat we soms onverwacht ineens wél single kamers gaan verkopen. Hebben wij bijvoorbeeld een heel hotel afgehuurd en dreigen wij niet alle bedden te verkopen, dan zijn wij bereid om tegen ‘schappelijke’ prijzen single kamers aan te bieden. Op zo’n manier kunnen wij voor onszelf de schade nog wat beperken en heb jij een mooie deal. Win-win.

Ook hier geldt de wet van vraag en aanbod: hoe meer single kamers wij beschikbaar hebben, hoe geringer de toeslag die we zullen vragen. Gelukkig komt dit slechts sporadisch voor ?. 

Uiteraard blijven wij altijd op zoek naar hotels met zoveel mogelijk single kamers. Gelukkig hebben we er een paar. Maar altijd minder dan onze klanten wensen. Als wij ze hebben, geven we het ook aan in onze omschrijving.

Je mag ons altijd vragen naar beschikbaarheid van single kamers. Je weet het nooit. Soms komt er toch ineens nog wat beschikbaar. Bijvoorbeeld als het hotel niet uitverkocht raakt.

Het allermooist zou zijn als er hotels of groepsaccommodaties bestonden, waar een groot deel ingericht zou zijn voor 1-persoons-verblijven. Het zou het voor jou en voor ons een stuk makkelijker maken allemaal. Jammer genoeg kennen wij zulke hotels niet. Als jij ze kent: tip ons meteen. Zorgen wij voor een mooie verrassing voor jou.

Wil je meer weten over single kamers en in één overzicht hebben bij welke reizen we single kamers beschikbaar hebben? Bekijk dan onze single kamer pagina.

Heb je ondanks deze uitleg tóch nog vragen over VillaVibes en single kamers? Mail of bel ons dan. We vinden het fijn als we de kans krijgen om het toe te lichten (info@villavibes.nl of 026-3707910).

0 reacties

Geef een reactie

CTA afbeelding

Speciale kortingen ontvangen?

Meld je aan voor de VillaVibes nieuwsbrief.

Bijna vol alarm

 

Bijna vol alarm

Meld je gratis aan voor het Bijna vol alarm van deze reis. Je ontvangt een mailtje als we zijn aanbeland bij de laatste plekjes.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Geslacht

Reis alsnog boekenAnnuleren