Terugblik 2022 Terugblik 2022

Avatar van Harold Blanken
Door: Harold Blanken
Leestijd: 12 minuten
Afbeelding voor Terugblik 2022
Afbeelding voor Terugblik 2022
Afbeelding voor Terugblik 2022

Daar is-ie weer. De jaarlijkse terugblik op een jaar VillaVibes. Het kijkje achter de schermen. Met alle ups en downs waar jij waarschijnlijk al die tijd geen weet van hebt gehad. Of: hoe we een stomme blunder maakten. En hoe we na twee jaar Corona-virus ineens werden geconfronteerd met een virus waar we nog nooit van gehoord hadden: het Noro-virus. Lees je mee? 

2022. Het eerste jaar na de corona-jaren. Voor VillaVibes was het een geweldig- maar ook enerverend jaar. Graag nemen we je mee langs tien belangrijke VillaVibes-gebeurtenissen. Vijf hoogte- en vijf dieptepunten.  

Eén ding is duidelijk: hoe goed het afgelopen jaar ook voor ons was, het ging lang niet altijd van een leien dakje. 

Het eerste half jaar van 2022 ging eigenlijk best goed. De eerste maanden zaten we nog met een staartje van wat corona-perikelen (kun je je nu toch nauwelijks voorstellen? Is nog niet eens een jaar geleden!). Maar daarna ging het goed. Na alle corona-perikelen bleek de honger naar weekendjes weg en vakanties met elkaar groter dan ooit. We stonden er van te kijken hoe snel alles volgeboekt werd. We genoten van het inhaaleffect.  

Deze zomer leek dan ook zorgelozer dan ooit. Totdat ….  

1. Nachtmerrie: het Noro-virus

Juli: Wel eens gehoord van het Noro-virus? Nou, wij niet in ieder geval. Tot deze zomer.

Tijdens een Ardennen-weekend kreeg een groot deel van de groep buikgriep. Nadat we het RIVM hadden ingeschakeld (we weten veel van leuke reizen en weekenden organiseren, maar niet veel van buikgriep), werd ons verteld dat we te maken hadden met het Noro-Virus.

Toen het daaropvolgende weekend weer veel mensen ziek werden, bleek pas hoe gruwelijk hardnekkig en besmettelijk dit virus is. Virus-deeltjes kunnen tot twee weken overleven op gladde oppervlakten, zo leerden we deze zomer.

Hoewel het RIVM uitgesproken was in hun analyse, wilden we uitsluiten dat er een andere oorzaak was. Vanuit de groep kwamen er logischerwijs wilde verhalen op gang. Zat het niet in het voedsel? Of in het leidingwater?

Vanaf dat moment zaten we dagelijks met een crisis-team bij elkaar. De onderste steen moest boven. Tot in de avonduren waren we aan het bellen met onderzoeksbureaus. Meerdere Nederlandse en Belgische experts hebben we het leidingwater laten testen.

We lieten zelfs een team van acht (!) Vlaamse experts opdraven om het kasteel in elke kier op Noro te reinigen. We reden naar de Ardennen om zelf te zien hoe deze mannen midden in de nacht in Breaking Bad-achtige outfits het kasteel desinfecteerden.

Gelukkig bleek na die reiniging het virus uit het pand verdwenen. Al met al heeft deze zaak drie weken lang dagelijks uren per dag gekost.

Uiteindelijk konden we met z’n allen eigenlijk terugkijken op een mooi stukje teamwork. Het was een zware periode, maar uiteindelijk is het gelukkig voor zowel ons als onze klanten allemaal goed afgelopen.

Desinfectie Ardennen. Geen halve maatregelen.

2. Mazzeltje: alle vluchten gingen door

Zomer 2022: Het zal je vast niet ontgaan zijn: het was een ramp op Schiphol. En daar waar je wel eens pech kunt hebben (zoals met het Noro-virus) zo hebben we ook vaak genoeg geluk.  

Ook dit keer behoorden wij tot de geluksvogels die nauwelijks last ondervonden van geannuleerde vluchten. Natuurlijk: onze klanten waren bezorgd. We moesten meer communiceren. Met bezorgde mensen, met luchtvaartmaatschappijen, en met touroperators.  

Maar uiteindelijk hebben we nauwelijks serieuze overlast ondervonden. En we beseffen ons donders goed dat dit heel anders had kunnen gaan. 

vluchten gingen door
Mazzeltje: alle vluchten gingen door

3. Pech: Kaapverdië gecanceld

Augustus 2022: Een jaar geleden, in de winter van 2021-2022 gingen we met een mooi aantal groepen naar Kaapverdië. Het was er superleuk. Dus besloten we deze winterzonbestemming ook in het najaar van 2022 weer op te neen in ons programma.  

De meeste groepen zaten al halfvol of bijna vol toen we ineens een mailtje kregen. Alle vluchten naar Kaapverdië werden gecanceld in verband met tegenvallende belangstelling.  

Pardon?  

Jazeker, allemaal. Daar sta je dan met je goede gedrag. Je kunt niets doen. Alleen maar accepteren. En Vibers die geboekt hadden teleurstellen. Ja, dit was absoluut één van de dieptepunten van het afgelopen jaar.  

4. Positief: Gambia als nieuwe bestemming

September 2022: Toen Kaapverdië er onverwacht uit werd getrokken, zijn we snel gaan schakelen. Wat konden we nog organiseren als alternatieve winterzon-bestemming? 

We kwamen uiteindelijk uit bij het West-Afrikaanse Gambia. En die reis hebben we nu al met behoorlijk wat groepen gemaakt. Heel anders dan onze andere strandbestemmingen, maar met over het algemeen zeer positieve ervaringen van Vibers.  

Gambia houden we er daarom in ieder geval in als winterzonbestemming. Of Kaapverdië daar nog bij komt, of wellicht nog een andere winterzonbestemming? Dat zullen we het komende halfjaar beslissen.   

Leuke nieuwe bestemming, enthousiaste reacties.

5. Blunder:slechte tennisbanen

In september hadden we een mooie serie tennisvakanties georganiseerd naar Porec, Kroatië. Deze zijn elk jaar behoorlijk gewild. Toen er behoorlijke wachtlijsten ontstonden en mensen aangaven teleurgesteld te zijn dat ze niet meer mee konden, besloten we een nieuwe tennisbestemming te gaan zoeken.  

Het werd de Algarve, Portugal. Nu moet je weten dat wij de meeste nieuwe bestemmingen online zoeken. Dat begint met online onderzoek naar gezellige bestemmingen, goede hotels en natuurlijk voldoende tennisbanen. Heel wat uurtjes hebben we via Google Maps boven de kusten van Zuid-Europese bestemmingen gehangen. Inzoomend op groene of oranje vlakken, in de hoop een mooie serie tennisbanen aan te treffen.  

Uiteindelijk vonden we dus een mooie tennisbestemming in de Algarve. Alle recensies waren goed. De prijzen in orde. En de tennisbanen op het eerste gezicht OK. Maar als er iets nader onderzoek nodig had, dan waren het wel de tennisbanen.  

Dus ging ik als voormalig tennisspeler naar Portugal voor onze gebruikelijke testreis. Op zo’n reis wordt alles verkend. De bedden, het eten, de omgeving en uiteraard de tennisbanen. 

Bij het zien van de tennisbanen was ik niet helemaal gerust. Ik zag wel dat ze niet van ons gebruikelijke niveau waren, maar was het nu wel of niet voldoende? De rest was namelijk allemaal prima in orde. Ik vond het een mooie aanvulling op ons aanbod. 

Ik stuiterde met tennisballen om te zien of ballen doodvielen op bobbels of niet. Vroeg mensen die daar tennisten naar hun ervaring en hakte de knoop door: voldoende. 

En dat was dus fout, bleek achteraf. 

Op dag drie van onze eerste reis druppelde door dat de banen als onvoldoende werden ervaren. Nog pijnlijker waren de enquêtes. Algehele teneur: alles prima in orde en heerlijke vakantie gehad. Het was deze zin die een paar keer terug kwam:

“Ga alleen de volgende keer wel even de tennisbanen bekijken. Want als je dit had bekeken, had je dit nooit gekozen.”  

Slik.  

Portugees inschattingsfoutje.

6. Positief: nieuwe website

Het is fantastisch dat steeds meer singles ons weten te vinden. Wist je dat de helft van alle boekingen nieuwe klanten zijn? En dat daarvan de helft via-via komt. Het is als een feestje met steeds meer vrolijke mensen.

En net als bij een feestje willen we dat iedereen zich direct thuis voelt. Niet alleen tijdens onze vakantie, maar ook op onze website. Daarom zijn we continu bezig met het doorvoeren van verbeteringen.

In 2022 lanceerden we zelfs een hele vernieuwde website met allemaal verbeteringen. Zoals duidelijke ervaringen van andere Vibers. En ook de foto’s en video’s zijn nu een stuk beter te zien.

In 2023 gaan we door met het feestje. Dus zie je dingen aan de website die beter kunnen? Mail Roy op Roy@villavibes.nl.  

VillaVibes zeilvakanties; avontuur en plezier.

7. Tegenvaller: strandbestemming werd niet geboekt

Al 21 jaar organiseren wij onze weekenden en weekvakanties. Duizenden Vibers spraken we in al die jaren. Soms in de kroeg, dan weer telefonisch en heel vaak op reis of tijdens een weekend. We denken natuurlijk heel aardig te weten wat ons publiek wil en wat niet.  

En toch… soms word je verrast. De ene keer wordt er meer op iets geboekt dan je verwacht had. De andere keer iets minder. Een van onze voordelen is dat wij onze klanten zó goed kennen, dat we er zelden echt volledig naast zitten. 

En toch gebeurde dat afgelopen zomer.  

We dachten een mooie nieuwe BeachVibes-bestemming ingekocht te hebben. Hartje zomer naar Mallorca. Het eiland waar we in mei en oktober altijd met heel wat groepen naar volle tevredenheid gaan wielrennen, mountainbiken, hiken en tennissen (en binnenkort waarschijnlijk padellen).  

We organiseerden een BeachVibes-week op Mallorca, kochten behoorlijk wat bedden in, maakten een mooie website en … zagen vervolgens dat hier nauwelijks belangstelling voor was.  

Dat was in meerdere opzichten even een flinke domper. Het het is ook weer een mooi lesje in nederigheid en dankbaarheid voor al die reizen en weekenden die wél goed lopen.  

Mallorca. Het plaatje leek te kloppen, maar helaas.

8. Fijn: goede, nieuwe mensen gevonden

Hopelijk heb jij ervaren dat er in onze reizen veel aandacht en zorg zit. We zoeken mooie bestemmingen en goede hotels. Daaromheen proberen we alles voor zowel onze reizigers als voor onze reisleiders zo zorgeloos mogelijk te laten verlopen. Als deelnemers merk je daar hoogstwaarschijnlijk niets van. Hooguit valt het je misschien op dat er zelden ‘gedoe’ is.  

Zorgeloze reizen aanbieden kost tijd en energie en… vakmanschap. We zijn dan ook best trots op het team dat we inmiddels hebben staan. Specialisten op hun gebied. Allemaal met een groot VillaVibes-hart. In 2022 wisten we maar liefst zeven nieuwe mensen aan ons te binden: Ingrid (reiseigenaar), Jip (klantcontact), Janneke (reisvoorbereider), Karen (logistiek), Ginny (reiseigenaar), Iris (financiën) en Marleen (crew). 

In deze tijden is het geen vanzelfsprekendheid dat je goede mensen in je team hebt. Die hebben wij wel. En daar zijn we ontzettend blij mee. Met deze gedreven professionals zijn we klaar voor een mooie toekomst. 

De nieuwe aanwinsten van het VillaVibes team.

9. Uitdaging: nieuwe toppers vinden

Omdat we ook dit jaar weer flink zullen groeien, blijven we zoeken naar goede mensen. We zoeken met name een goede content-marketeer een een dijk van een online marketeer. Hoewel er in onze organisatie heel veel goed gaat, lukt het ons nog steeds niet om deze twee belangrijke posities op een goede manier in te vullen. Inmiddels hebben we hier al aardig wat uurtjes in zitten.  

Ken jij toppers die ambitieus zijn en graag bij een informele organisatie willen werken in een van de mooiste panden van Arnhem? Kijk dan even bij onze  openstaande vacatures.  Als jij de ideale kandidaat voor ons aandraagt, mag jij bij ons een reis naar keuze uitzoeken als tegenprestatie.  

10. Slotconclusie:2022 was een TOPJAAR

Hierboven staat het. Deze vier woorden vatten het VillaVibes-jaar 2022 het beste samen: 2022 was een topjaar.  

Na twee jaar Corona was duidelijk dat er een heleboel gemist plezier ingehaald moest worden. We boekten een plus van maar liefst 34% ten opzichte van ons beste jaar ooit. Dat is toch geweldig?  

Terwijl om ons heen behoorlijk wat reisorganisaties nog met corona-beperkingen zaten, mochten wij weer volle bak mensen samen laten komen. Afgelopen jaar hebben we dan ook heel wat mensen blij mogen maken.  

Ondanks dat echt niet alles altijd perfect was, kregen we veel dankbaarheid en positieve reacties. Het zat duidelijk goed met de Vibes in 2022.  

Terugkijkend zijn we ontzettend dankbaar voor al het goed dat ons gegeven is. Steun van de overheid toen we het heel moeilijk hadden (OK, dat is al weer wat verder dan een jaar terug, maar toch). Klanten die ons massaal wisten te vinden toen we weer mochten met z’n allen. Meedenkende, positieve en loyale klanten (we beseffen ons dat we echt geluk hebben met ons publiek) en gedreven, professionele, leuke mensen bij ons op kantoor.  

We mogen alleen maar hopen dat 2023 net zo goed voor ons gaat zijn. Hopelijk wordt het ook voor jou een topjaar. Ben je er bij?

Ook in 2022 Good Vibes bij onze actieve vakanties.

5 reacties

 • Eerlijk en transparant! Erg leuk dat je dit deelt. Geeft ook een mooi inkijkje in wat er allemaal bij komt kijken. Het is echt een vak ?. Die jullie al heel wat jaren heel goed uitoefenen! Hopelijk nog iets meer mazzel in 2023.

 • Mensen.
  Na dit gelezen te hebben kijk ik nog meer uit naar mijn ski vakantie met Villa Vibes.
  Nu een 2 tal kennissen gesproken te hebben, ben ik nu nog nieuwsgieriger geworden. Ik verwacht gewoon een leuke en fijne vakantie.
  Weinig ” gedoe” , gewoon gezellig.
  Tot maart 2023

 • Ontzettend leuk geschreven. Normaliter verwijder ik nieuwsbrieven prompt na ontvangt, maar deze was leuk om te lezen. Zeer informatief en heel netjes dat er ook open en eerlijk wordt gedaan over vergissingen aan de kant van de organisatie. Ik kijk er enorm naar uit om 04 februari met mede-Vibers naar Flachau te gaan om lekker te skiën. Ik ben wel een beetje bang voor de tegenvallende sneeuwval, maar ik ga sowieso voor een topweek die al begint in de bus! Wat ik mij wel afvraag is de hoogte tot waar geskied kan worden? Op diverse websites lees ik tot 2000m, maar een collega van mij zegt dat hij tot wel 2800m(!) is geweest in Flachau? En op pistekaarten die het hotel (Alpenwelt) publiceert (https://www.skiamade.com/de/Live-info/Pistenpanorama/Pistenpanorama) lees ik ook dat er liften in het gebied tot wel 2600m gaan? Wie heeft het nu bij het juiste eind? Ik ga het denk ik maar gewoon zelf ontdekken :). Ook gaaf: live piste webcams in Flachau: https://www.flachau-wagrain.nl/webcams.

 • In maart ga ik voor het eerst op reis met Villa Vibes. Er heerst een gezonde spanning en ik ben erg benieuwd naar deze nieuwe “uitdaging”.

 • Geef een reactie

  CTA afbeelding

  Speciale kortingen ontvangen?

  Meld je aan voor de VillaVibes nieuwsbrief.

  Bijna vol alarm

   

  Bijna vol alarm

  Meld je gratis aan voor het Bijna vol alarm van deze reis. Je ontvangt een mailtje als we zijn aanbeland bij de laatste plekjes.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Geslacht

  Reis alsnog boekenAnnuleren