Roy in Lapland: husky’s, rendieren en intieme douches Roy in Lapland: husky’s, rendieren en intieme douches

Avatar van Roy van Ammers
Door: Roy van Ammers
Leestijd: 6 minuten
Afbeelding voor Roy in Lapland: husky’s, rendieren en intieme douches
Afbeelding voor Roy in Lapland: husky’s, rendieren en intieme douches
Afbeelding voor Roy in Lapland: husky’s, rendieren en intieme douches

Roy (van VillaVibes ) is terug uit Lapland. Het land van de rendieren, husky’s, sprookjesachtige witte vlaktes en van uhm… intieme douches. Benieuwd naar zijn avontuur? En of we een nieuwe Lapland singlereis gaan aanbieden? Lees hieronder zijn verhaal:

Het zal je maar gevraagd worden… ‘Wil je even naar Lapland vliegen om een geweldige singlereis samen te stellen?’.  Uhm… ja 🙂 Ik kan me nog een tijd herinneren van taaie vergaderingen bij ABN AMRO- maar dit zijn andere vibes.

Vanuit Nederland bereid ik me alvast goed voor. Zo maak ik afspraken met lokale excursiebedrijven en een strenge checklist waaraan de chalets moeten voldoen. Bijna niks vind ik zo belangrijk als een goede plek waar je met de mede-Vibers relaxed kunt borrelen, praten en bijkomen van een actieve dag.

Op maandag kom ik aan in Levi. Het is al begin mei maar er ligt nog volop sneeuw. Het is -5. Vanuit de auto zie ik bevroren meren en borden met ‘pas op voor rendieren’. Een bord met ‘pas op voor dronken studenten’, had vandaag ook niet misstaan. Het is namelijk Vappu – een soort ‘Dag van de arbeid’. Oorspronkelijk bedoeld voor werkende mensen. Maar de Finse studenten hebben deze dag ‘gekaapt’ en feesten er nu goed op los (kan ik alleen maar respect voor hebben) ;-).

Mijn eerste afspraak is met Katri – expert op het gebied van sneeuwscooter-safari’s. Ik bespreek met haar diverse mogelijkheden. Van tochten naar indrukwekkende ijsdorpen tot nachtelijke hikes onder het Noorderlicht. Ik voel het enthousiasme opborrelen: hier gaan Vibers onvergetelijke momenten beleven! Katri ziet mijn grote glimlach en vraagt of ik tijd heb om zelf een tour te maken… Tuurlijk!!!

Niet veel later scheur ik met de sneeuwscooter door besneeuwde bossen – kronkelige ijspaden en langs een groot wit bevroren meer. Hier kan ik vol gas! Met 100 km per uur blaast de koude wind in mijn gezicht.  Wat een waanzinnige ‘vergadering’ is dit! Niet veel later komen we aan bij de rendierboerderij. Het is hier stil en de kerstman-helpers staan rustig te grazen. In de winter kun je hier een ritje maken. Klinkt leuk, hoewel het volgens de verhalen minder spannend is dan het lijkt.

Na een uurtje genieten is het tijd voor een aantal andere afspraken. Onder andere met ski-verhuurders. Levi is met 48 pistes het grootste skigebied van Finland. In de winter is het vroeg donker en zijn de pistes verlicht. Een sprookjesachtige ervaring. Ik verzamel de info die ik nodig heb en ga dan door naar een ander belangrijk onderdeel: De restaurants en kroegen…

Kwaliteit vinden we belangrijk bij VillaVibes. Net als afwisseling. We geloven erin dat de kans op een onvergetelijke vakantie groter is als je samen verschillende nieuwe plekken ontdekt. (En stiekem ben ik zelf ook gewoon te avontuurlijk/onrustig voor veel herhaling :-).

Levi heeft in elk geval genoeg keuze. Ik tel meer dan 20 restaurant en minstens zoveel kroegen. Mijn uiteindelijke favoriet vandaag is Hölmölä met een leuke live band en een laid back Lapland sfeertje. Wat mij ook hier opvalt is dat veel vrouwen hun haar paars hebben geverfd. Is dat hip tegenwoordig? In Nederland merkte ik al een verf-je-haar-grijs-trend op (die snap ik wel 😉 )

De volgende dag ben ik vooral bezig met het bekijken van appartementen. We hebben drie mooie chalets gevonden vlakbij de piste. De kamers zijn goed, net als de keuken. De woonkamers hebben relaxte lounge-banken waar we straks prima kunnen chillen na een lange dag in de sneeuw. Er zit uiteraard ook een sauna in. Want Finland zonder sauna is als SnowVibes zonder après-ski.

Wat helaas tegenvalt zijn de douches. Er is 1 douche met 2 douchekoppen voor 8 personen. Uhm… er kan tijdens een reis natuurlijk altijd iets ontstaan, maar dit is wel heel knus. Bij navraag krijg ik als antwoord dat dit in Finland gebruikelijk is. En inderdaad veel meer chalets hebben dit gebrek aan privé-douches. Intiem volkje die Finnen, zo is mijn conclusie.

Later die dag bezoek ik nog een Husky-farm. Wat een mooie beesten! Een ritje in een slee getrokken door deze viervoeters schijnt waanzinnig te zijn. Helaas voor mij is het seizoen echt ten einde. Verder dan het geven van een knuffel kom ik niet.

Eenmaal terug in Levi stuur ik mijn conclusies naar Harold. We overleggen vervolgens intensief. Alle aspecten van een geweldige vakantie zijn aanwezig – maar die douches vind ik echt een probleem. De reis zal straks bijna 2.000 euro kosten en dan willen we Vibers niet confronteren met douche-schema’s. Zelf sta ik het liefst 20 minuten onder de douche, zeker na een dag met -30 graden.

Uiteindelijk trekken we helaas een teleurstellende conclusie: We gaan het niet doen! Al mijn inspanningen ten spijt (en de kosten die we hiervoor hebben gemaakt) maar we bieden een geweldige vakantie aan – of helemaal niet. Andere gezellige betaalbare chalets in Levi zijn er helaas niet voor aankomend seizoen.  Er zijn wel een aantal hotels – maar die bieden te weinig Vibes om echt een groepsgevoel te creëren. Komend jaar geen Lapland dus in ons programma, en dat is best even slikken. Gelukkig heb ik wel interessante contacten opgedaan voor de winter van 2019. Dus helemaal voor niets was deze reis niet.

Het is inmiddels middernacht. Buiten is het nog licht. Over een paar weken gaat de zon hier sowieso niet meer onder. Wat een enerverende plek!

Morgenochtend vlieg ik terug naar Amsterdam. En overmorgen zit ik weer op kantoor in Arnhem waar we onder andere druk bezig zijn met onze single strandvakantiesen de automatisering. Ook leuk 🙂

0 reacties

Geef een reactie

CTA afbeelding

Speciale kortingen ontvangen?

Meld je aan voor de VillaVibes nieuwsbrief.

Bijna vol alarm

 

Bijna vol alarm

Meld je gratis aan voor het Bijna vol alarm van deze reis. Je ontvangt een mailtje als we zijn aanbeland bij de laatste plekjes.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Geslacht

Reis alsnog boekenAnnuleren