Alleen op singlereis of met vriend(in)? Alleen op singlereis of met vriend(in)?

Avatar van Harold Blanken
Door: Harold Blanken
Leestijd: 6 minuten
Afbeelding voor Alleen op singlereis of met vriend(in)?
Afbeelding voor Alleen op singlereis of met vriend(in)?
Afbeelding voor Alleen op singlereis of met vriend(in)?

Er is iets vreemds aan de hand met singlereizen. We merken dat er vaak nog een taboe op zit. Komen er niet allemaal kneuzen? Is er geen kliekjesvorming? Beland je niet in een seks-orgie?

Na 22 jaar ervaring weten wij inmiddels wel beter bij VillaVibes. Maar we begrijpen de twijfel wel. Het komt door onwetendheid en angst die van nature in mensen zit. De drang om iets onbekends te vermijden is sterker dan de kans om iets moois te beleven.

Ergens lijkt het op internet-daten. Tien jaar geleden schaamden mensen zich er voor – nu zitten singles in de trein, openlijk te Tinderen.

Hoewel het met single reizen nog niet zo snel gaat, zien we wel een verschuiving. Het taboe lijkt er wat van af te gaan.

Bijna iedereen die eenmaal de drempel genomen heeft, geniet van de ervaring. De aanvankelijke gêne slaat om in een ambassadeurshouding.

In deze serie blogs gaan we ’s kijken of we ‘single Nederland’ wat minder onwetend kunnen maken. Het gaat over vragen die we regelmatig krijgen.

Vandaag: Met of zonder vriendin op singlereis gaan?
Eerst maar eens twee feitjes. Feitje één: 85% van alle bezoekers van een singlereis gaat in z’n uppie. Twee: van de singles die samen met een vriend(in) komt, geeft ongeveer 50% aan een volgende keer alleen te willen komen.

Samen met iemand op singlereis gaan, lijkt ideaal. Maar dat is het niet altijd.

Bijna iedereen vindt het spannend om voor de eerste keer op singlereis te gaan. Als je doorvraagt, blijkt alle twijfel op hetzelfde neer te komen. Iedereen lijkt uiteindelijk bang om ‘er niet bij te horen’. Om buiten de groep te vallen.

Daarom is het best logisch dat veel singles vooraf de afweging maken om samen met iemand te komen. Dat lijkt natuurlijk een stuk minder eng. Mocht jij toevallig een single vriend(in) hebben, is het dan slim om samen met die ander te gaan? We hebben de voor- en nadelen even voor je onder elkaar gezet.

Voordelen van samen met een vriend(in) op singlereis gaan

  • Voorpret. Samen het smoelenboek scannen, met z’n tweetjes naar Schiphol rijden… de blijde verwachting… met z’n tweetjes beleef je vaak de nodige voorpret. Voorpret delen is leuk.
  • Makkelijkere entree in de groep. Hoe aantrekkelijk je er ook uitziet, hoe welbespraakt je ook bent en hoeveel zelfvertrouwen je van nature ook hebt, iederéén is in meer of mindere mate zenuwachtig bij binnenkomst. Wat kun je verwachten? Val je er niet buiten? Je voelt je meer op je gemak als je samen met een bekende binnen komt. Je staat niet alleen en als je wilt kunt je altijd terugvallen op je bekende, vertrouwde roomie.
  • Evaluatie-partner. Tijdens een singlereis- of single weekend gebeurt er ontzettend veel. Zeker als de groepen wat groter zijn. Het kan erg leuk zijn om samen met een vriend of vriendin -zo vlak voor het slapengaan- alle gebeurtenissen van die dag nog eens door te nemen.
  • Ervaring voor het leven. In de categorie ‘verzamel momenten – geen dingen’, is een singlevakantie of -weekend vaak een onvergetelijke ervaring. Omdat iedereen in principe open staat voor nieuwe mensen en ervaringen, gebeurt er ontzettend veel tijdens een weekend. Hoe leuk is het als je het samen met je vriend of vriendin, jaren later nog, over die onvergetelijke week kunt hebben?

Nadelen van samen met een vriend(in) op singlereis gaan.

  • Blok-aan-je-been-gevaar. Op singlereizen- en weekenden komt ongeveer 85% alleen. De overgrote meerderheid dus. Allemaal nieuwe mensen. En al snel word je extra nieuwsgierig naar die krullenbol. Of naar die enthousiasteling waar je bij binnenkomst al meteen een klik mee had. Op zulke momenten is het fijn als je je volledig vrij kunt bewegen en dat je met iedereen kunt praten wanneer jij daar zin in hebt. Als een bevriend stel samen binnen komt, zien we regelmatig dat ze minder snel op nieuwe mensen afstappen. Ze voelen zich namelijk verantwoordelijk voor elkaar en zijn bang dat hun vriend(in) zich even niet zal vermaken terwijl jij hard aan het lachen bent met iemand waar je het goed mee kunt vinden.
  • Aanpas-gevaar. Wat een vakantie voor singles echt fantastisch maakt, is dat je volledig vrij bent om de week in te delen zoals jij dat wilt. Heb je zin om een dag te wielrennen/skiën/wandelen: je kunt ’s ochtends bepalen wat je gaat doen. Zelfs nog op welk niveau je dat wilt gaan doen. Heb je zin in me-time, dan ga je even een dutje doen. Of je pakt een boek. Maar als je iemand bij je hebt, dan bestaat de kans dat je je gaat aanpassen aan de wensen van die ander. Gevolg: je krijgt minder verrassende gesprekken en je mist de kick van het volledig doen waar jij zin in hebt.
  • Oordeel-gevaar. Mensen zijn veel voorspelbaarder dan je denkt. Kom je nieuw in een groep, dan ga je direct mensen beoordelen. Dat is een overlevingsmechanisme wat we van oudsher hebben. Als er vroeger uit een ritselende struik opeens een tijger kwam, dan was het handig als je de situatie razendsnel kon inschatten. Op een singlereis dreigt dat gevaar gelukkig niet – maar een snelle inschatting en (voor)oordeel zijn nog steeds snel gemaakt. (‘Die is arrogant’, ‘die is saai’, ‘niet mijn type’, ‘vindt mij vast niet leuk genoeg’). Het leuke is dat -naarmate je mensen beter leert kennen- veel van die oordelen niet blijken te kloppen. De grote truc om uit die oordeel-stand te komen is natuurlijk het stellen van vragen. Interesse tonen, nieuwsgierigheid. Maar als je met iemand anders bent, dan is het veel moeilijker om uit die oordelen-stand te komen. Ten eerste: als je eenmaal een oordeel hebt uitgesproken, dan is het lastiger om daar weer van terug te moeten komen. Ook iets menselijks. En ten tweede: als je bij je bekende blijft hangen, dan heb je ook veel minder kans om écht met de anderen in contact te komen en mensen écht te leren kennen. Onze ervaring? Mensen die samen komen, lopen meer gevaar om niet meer uit de (ver)oordeel-stand te komen.
  • Je bent minder benaderbaar. Als je alleen bent, zullen mensen jou veel eerder aanspreken dan wanneer je met iemand anders komt. Ga maar bij jezelf na: wie spreek je liever aan, iemand die alleen staat of een tweetal?

Advies
Wat is ons antwoord als iemand deze vraag stelt?

Doe vooral wat je zelf het fijnst vindt! Samen met een bekende een singlereis boeken heeft best voordelen. Met name in het begin. Maar de voordelen kunnen overgaan in nadelen.

Daarom ons advies: Wil je samen met iemand komen? Maak dan vooraf duidelijke afspraken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om niet naast elkaar te gaan zitten bij het eten. Of om elkaar overdag helemaal vrij te laten, zodat je allebei genoeg tijd en ruimte hebt om alles uit je singlereis te halen.

En kom je alleen? Eigenlijk ben je niet echt alleen: want de meeste mensen kennen niemand als ze aankomen. Together alone noemen sommigen dat wel eens. En uiteindelijk gaan ze vaak weg met een aantal leuke nieuwe vrienden en soms zelfs een nieuwe liefde.

0 reacties

Geef een reactie

CTA afbeelding

Speciale kortingen ontvangen?

Meld je aan voor de VillaVibes nieuwsbrief.

Bijna vol alarm

 

Bijna vol alarm

Meld je gratis aan voor het Bijna vol alarm van deze reis. Je ontvangt een mailtje als we zijn aanbeland bij de laatste plekjes.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Geslacht

Reis alsnog boekenAnnuleren