Singlereizen, het laatste taboe Singlereizen, het laatste taboe

Avatar van Harold Blanken
Door: Harold Blanken
Leestijd: 15 minuten
Afbeelding voor Singlereizen, het laatste taboe
Afbeelding voor Singlereizen, het laatste taboe
Afbeelding voor Singlereizen, het laatste taboe

Taboe. Bestaat dat woord eigenlijk nog wel? Alles wat ooit een taboe was in Nederland, lijkt inmiddels geen taboe meer te zijn. Behalve… juist. Singlereizen. En dat is mateloos boeiend. Want hoe komt dat toch? Wat zit er achter? Waar zijn mensen bang voor? In deze blog gaan we antwoord geven op deze vragen.

Door: Harold Blanken (oprichter VillaVibes)

Alles wat je hier leest, is gebaseerd op:

• Eigen ervaringen na zelf meer dan 100 weekenden reisleider te zijn geweest bij grote groepen hoger opgeleide singles.
• Urenlange gesprekken met deelnemers tijdens deze reizen en weekenden.
• Telefoongesprekken die we de afgelopen jaren vrijwel dagelijks voerden met weifelende klanten. Allemaal hoger opgeleide singles die tegen een drempel aan hikten.
• Urenlange gesprekken die we voerden met reisleiders, collega’s en allerlei andere personen uit onze branche.
• Alles wat de afgelopen 15 jaar geschreven is over singles en reizen.

Hoe weten we zo zeker dat er überhaupt een taboe is?
Dat merk je aan alles. Vaak spreken mensen het direct uit als ze ons bellen (“Ik ben een beetje bang dat ik allemaal mensen om me heen heb die dan de hele tijd niets zeggen of zo.”). We zien het ook als klanten een WeekendVibes bij ons geboekt hebben en op Facebook posten dat ze ‘een gezellig weekendje weg zijn met vrienden in de Ardennen’. Of klanten die tijdens een duikreis met een duikbril op onder water nog niet gefotografeerd willen worden, bang als ze zijn dat ze nog ontmaskerd kunnen worden als deelnemer aan een singlereis.

Het meest overtuigend zijn echter de cijfertjes. Die liegen niet. Zo weten we dat onze doelgroep bestaat uit ongeveer 500.000 hoger opgeleide singles tussen 25-55 jaar bestaat. We weten ook dat ongeveer 2 tot 4 % van hen wel eens een singlereis heeft geboekt.
Uit onderzoek van MV-singles uit 2011 (MVsingles was destijds een online forum, verbonden aan e-matching. Inmiddels bestaat het niet meer) blijkt echter dat bijna 50% van de mannen en ruim 40% van de vrouwelijke singles aangeeft best eens mee te willen met een single-reis, maar zegt daar ‘niet aan toe te zijn gekomen.’

Op z’n best blijkt dus dat van alle singles die aangeeft wel eens mee te willen op een singlereis, maar één op de 10 doet dit ook daadwerkelijk. De drempel blijkt dus enorm. Er wordt getwijfeld en getwijfeld, en uiteindelijk blijkt er vaak toch niet geboekt te worden.

Via Google Analytics, de tool die het gedrag van de bezoekers van je site in kaart brengt, zien we dat terug. Maar liefst 50% van iedereen die een reis bij ons boekt, blijkt na het eerste bezoek er maar liefst 3 tot 6 maanden over te doen om een reis of weekend bij ons te boeken.
Vaak horen we ook van onze klanten dat ze ons al heel lang ‘bookmarken’ (als favoriete site kenmerken), dat ze regelmatig kijken op onze site, maar dat ze pas overtuigd zijn als ze van iemand uit hun omgeving horen dat ze ook met VillaVibes mee moeten gaan.

Eigenlijk is er een opvallende overeenkomst met internet-daten. Rond 2000 deed nog bijna niemand aan internet-daten. Als je zei dat je dit deed, dan werd je een beetje als ‘zielig’ bestempeld. Terwijl er allerlei rationele argumenten waren waarom dit toen al de meest handige/snelle manier van daten was. We weten allemaal hoe het inmiddels is gesteld met het taboe op internet-daten. Dat is er niet meer.

Ook voor singlereizen is er -rationeel gezien- geen reden voor taboes. Zeker niet met grote groepen, zoals bij ons. Ga maar na:
• De groepen zijn groot en geselecteerd op opleiding en leeftijd. Het kan niet anders of er zit altijd een aantal mensen tussen met wie je een goede of hele goede klik hebt.
• Er is voorbereidend werk gedaan wat je zelf niet meer hoeft te doen. Zo weet je dat je eigenlijk altijd in goede accommodaties belandt, dat de kans op vervelende tegenvallers klein is. De organisatie heeft immers een reputatie te verdedigen.
• Je kunt activiteiten doen die je nooit kunt doen als je alleen of met een klein groepje op pad zou gaan. Denk bijvoorbeeld aan een weekje wielrennen met een groep singles van jouw niveau, een weekje leren kitesurfen of wintersport met singles die net zo goed skiën als jij (veel mensen die elkaar bij VillaVibes hebben leren kennen vragen om die reden of we ook geen weken willen gaan organiseren voor niet-singles).
• Je hebt kansen om een nieuwe liefde te ontmoeten of andere interessante contacten op te doen.
• Je kunt tot 6 weken voor vertrek nog kosteloos annuleren, iets wat je niet kunt als je op eigen initiatief boekt.

Mensen die met ons mee zijn geweest, maken vaak achteraf de opmerking

“Had ik dat maar eerder geweten.

Toch hebben ook zij vaak lang getwijfeld of een singlereis- of weekend wel iets voor ze was.

Met een singlereis mee gaan, is net zo logisch als via internet-daten op zoek gaan naar een nieuwe relatie. Maar blijkbaar is er iets dat mensen weerhoudt om het ook daadwerkelijk te doen. Het is … angst. Angst voor het onbekende. Voor, ja… voor wat eigenlijk precies?

Taboe-aanjager nummer 1: Bang om er niet bij te horen

Ik was onderweg en weet nog dat ik vlak voor aankomst dacht “ik kan nu nog terug. Achteraf ben ik blij dat ik dat toen niet gedaan heb.” (Lars Hoppenbrouwers, Tilburg).

Soms interviewen we klanten die met ons zijn mee geweest. Zo ook Lars. We kennen hem inmiddels als een enthousiaste, communicatief vaardige VillaVibes-klant. Lars was zo vriendelijk uitgebreid over zijn ‘singlereis-ervaringen’ te praten. Hij zei in dit gesprek een paar dingen die we regelmatig terug horen bij onze klanten.

Lars liet weten na lang twijfelen tóch een keer met ons op wintersport te gaan. Zijn eigen vriendenkring was bezig met andere zaken als relaties en gezin. Lars wilde heel graag wintersporten, maar zag het niet zitten om dit in zijn eentje te doen. Al googelend had hij ons gevonden en na enig wikken en wegen toch besloten dit dan met een groep hoger opgeleide singles van ongeveer zijn leeftijd te doen. Zijn grootste angst was de angst die we bij de meeste mensen tegen komen. Dat is tevens de meest voorkomende reden waarom mensen uiteindelijk toch niet mee durven gaan met een groepsreis:

‘Hoor ik er wel bij?

Nu moet je weten dat je best een goed gesprek met Lars kunt voeren. Dat hij over een goed afgestelde sociale antenne beschikt. Hij is sportief, in voor een geintje en in een groep heeft hij oog voor mensen die even wat minder op hun gemak zijn. Lars is een groepsdier die het niet alleen leuk vindt in een groep, hij wordt door zo’n groep ook nog eens gezien als een prettig persoon.

En tóch ging zijn hartslag over de 150 toen hij de deurklink in zijn hand had. Hoe komt dat toch? Lars had last van de angst er niet bij te horen. Iedereen, single of niet-single, hoge- of lage status, wel of niet aantrekkelijk, we vermijden allemaal graag de situatie waarin we het gevoel hebben er niet helemaal bij te horen.

Dat zijn nogal wat situaties. Denk maar eens aan een eerste borrel op je werk met allemaal collega’s die elkaar al kennen. Of een verjaardagsfeestje waarin de meesten elkaar kennen en jij de vreemde eend in de bijt bent.

Dit gevoel, daar krijg je natuurlijk onvermijdelijk mee te maken op het moment dat je een groep binnen treedt. Iedereen is daar bang voor. Ie-de-reen. Wij weten dat inmiddels en we weten ook dat dit snel verdwijnt. Dat komt omdat alle andere aanwezigen dit gevoel ook hadden. De overgrote meerderheid (gemiddeld 85%) komt namelijk alleen.

Hierdoor slaat dit aanvankelijke ongemak al snel om in een gevoel van plezier. Alle individuen worden een groep. Alle Menschen werden Brüder. Binnen 24 uur zitten mensen die daarvoor nog niet eens van elkaars bestaan wisten, bij elkaar op schoot. Dit proces is misschien wel het allermooiste onderdeel van de singlereis. De angst voor afwijzing, voor er niet bij horen, verandert in no time in verbazing over hoe snel je het in zo’n setting leuk met elkaar hebt, wat je allemaal wel niet deelt.

Mensen die open staan voor elkaar (en dat doen ze als ze naar een singlesweekend of singlereis gaan), blijken opmerkelijk veel met elkaar te delen. Dat delen, dat open staan, is ook een oerbehoefte van mensen.

Even niet meer cool hoeven doen om indruk te maken in de kroeg, niet op scherp te hoeven staan tegenover die competitieve collega of niet meer op je woorden hoeven te letten omdat een onderwerp wellicht gevoelig ligt in een bepaalde familie. Bij een singlereis- of weekend kun je behoorlijk jezelf zijn, om de eenvoudige reden dat je na dat weekend of na die week de mensen die je trof helemaal nooit meer hoeft te zien, als je dat niet wilt.

Singlereizen-angsten top 3
De angst om niet op je plek te zijn, is zo sterk, dat ze de talrijke voordelen van een singlereis teniet doen. Toch heeft niet iedereen dezelfde angst. Hieronder de top 3 van singlereizen-angsten. We vertellen er meteen bij in hoeverre deze angsten overeenkomen met de praktijk.

1) Komen er niet veel nerdy types?

In een groep mensen staan met om je heen allemaal verlegen mensen. Starend naar de punten van hun schoenen. Ongemakkelijke openingszinnen. Gestuntel. Merk je hoe weinig moeite het kost om dit soort beelden op te roepen?

Het clichébeeld van de single is er nog steeds een van mensen die ‘over zijn’. Nauwelijks in staat om goede gesprekken te hebben. Kleding die er net naast zit, soms zelfs behoorlijk ver. Het is het beeld van de sociaal onhandige man of vrouw, wanhopig op zoek naar liefde en contact.

Praktijk: Ook in onze groepen zitten ze er tussen hoor. Mannen en vrouwen die sociaal gezien niet in de Champions League opereren. Die niet meteen ad rem de leukste grappen maken. Wij weten dat dit type gast -als je deze wat meer introverte mensen leert kennen- vaak geweldige verhalen, inzichten en eigenschappen heeft. Het zijn vaak aanwinsten voor een groep, als ze de tijd en de ruimte krijgen om zichzelf te zijn.

Gelukkig hebben we de reputatie ‘goed publiek’ te hebben. Die krijg -en houd je trouwens niet zomaar. Daarvoor maken we keuzes. Bekend zijn onze Gelijkgestemden Garanties. We zijn best streng in de criteria waaraan je moet voldoen. We kiezen daarbij voor de lange termijn. Hebben we een bed onbeslapen en meldt iemand zich die niet aan de criteria voldoet? We laten de inkomsten lopen en vertrouwen er op dat we dit op de lange termijn weer terug verdienen.

Ander voorbeeldje van wat we doen om goed publiek te houden? Je zult ons nooit op een beurs zien voor singles of singlereizen. Het type single dat hier z’n reizen zoekt/vindt, vinden wij niet bij ons merk passen. Ons publiek vindt elkaar vooral via-via. Of door zelf op zoek in zoekmachines om te kijken wat er op de markt te vinden is.

Wij steken veel energie in het krijgen en behouden van goed publiek en natuurlijk in de reizen zelf. We merken dat we op deze manier veel ambassadeurs hebben. Opvallend: in het onderzoek dat MV singles deed in 2011, bleek dat 6 op de 10 reizigers die mee waren geweest op een singlereis hun gemaakte reis zouden aanbevelen aan anderen. Bij ons ligt dit aantal op 9 van de 10.

2) Is het geen dating-reis?

Deze horen we ook best vaak. Begrijpelijk. Want bij ons moet je single zijn én we beloven een gelijke man-vrouw verhouding. Helemaal niet raar dat je dan denkt dat we dit doen omdat er ‘gematcht’ moet worden. We doen het echter alleen maar om de kans op gelijkgestemden zo groot mogelijk te maken.

“En hoe zit dat dan met het daten? Wordt er dan niet volop gejaagd? Is het een geforceerde toestand? Ik kom vooral om een leuke tijd te hebben, moet ik bang zijn voor dating-taferelen?”

Praktijk: Natuurlijk zitten ze er tussen. Deelnemers met een missie. Vastberaden om wat aan de haak te slaan. Soms zie je ze de eerste avond de groep scannen, om vervolgens hun slag te slaan. Maar deze groep heeft al snel door dat dit helemaal niet de sfeer is.

Hoewel iedereen open staat voor nieuwe contacten en er heus een heleboel gebeurd onderling, hoef je niet bang te zijn voor dating-taferelen. De sfeer is meer die van een schoolreisje. Leuk op pad met gelijkgestemden en -daar hoeven we ook niet krampachtig over te doen- hartstikke leuk als die ene leuke man of vrouw voor je valt. Er gebeurt dan ook best veel tussen de Vibers. Maar vaak valt het helemaal niet op, heeft de groep niet eens door dat er romances opbloeien tussen de Vibers.

Opvallend verschijnsel trouwens zijn deelnemers die zijn gekomen via iemand die bij VillaVibes de liefde van z’n leven heeft gevonden. Deze groep heeft de hoogste verwachtingen. De teleurstelling ligt met name bij hen het meest op de loer.

We krijgen best vaak de vraag hoeveel er nu daadwerkelijk gebeurt tussen de Vibers. Dat is natuurlijk vreselijk moeilijk te meten. Want: heel veel gebeurt er na een weekend of reis. En soms gebeurt er iets tijdens een weekend, en blijft het bij dat ene weekend. Ondanks dat het moeilijk te meten is, kunnen we wel zeggen dat er bij ongeveer 15% van onze gasten ‘iets’ gebeurt op amoureus vlak. Wat we met zekerheid kunnen zeggen: het aantal langdurige nieuwe vriendschappen dat tijdens VillaVibes-singleweekenden en -reizen ontstaat ligt daar ver boven.

3) Moet ik me niet de hele tijd aanpassen?

Vroeger ging het zo: een soort van akela stond je met een soort vlag op te wachten. Iedereen sloot zich aan en vervolgens was het dag-in dag-uit volgen wat het programma voorschreef. Had je ergens geen zin in, dan deed je dat maar, omdat je het gevoel had dat de groep dit van je verwachtte.

Dat is natuurlijk niet meer van deze tijd. Vrije tijd is steeds kostbaarder en reizigers willen alleen maar de dingen doen die ze leuk vinden. Onze gasten geven ook vaak aan het enorm belangrijk te vinden dat ze elke dag dat kunnen doen waar ze zin in hebben.

Maar dat betekent niet dat een programma niet belangrijk zou zijn. Integendeel! Eigenlijk wordt er verwacht dat er dagelijks iets leuks wordt aangeboden waarbij je kunt aansluiten. Wij doen dat ook. Wij bieden activiteiten die juist ontzettend leuk zijn om groepsgewijs te doen. Veel van die activiteiten zijn in je eentje zelfs helemaal niet leuk.

Voorbeeldje? Skiën en snowboarden met een grote singles is veel leuker dan met een klein groepje, laat staan in je eentje. Wij bieden elke dag skisafari’s aan, waarbij je kunt aanhaken als je wilt. Elke ochtend om half 10 staan er drie gidsen klaar, voor elk niveau eentje. Van onze klanten horen we heel vaak dat ze het geweldig vonden dat ze eindelijk een keer een hele week niet zelf na hoefden te denken, dat ze geen beslissingen hoefden te nemen, dat alles voor ze geregeld was.

Maar als ze ’s ochtends wakker waren geworden en hadden besloten om even een paar uur te blijven liggen, dan was dat ook helemaal prima. Iedereen wil dus graag maximale vrijheid, maar vindt het wel fijn dat er veel geregeld is, waarbij je de vrijheid hebt om zelf te bepalen of je er gebruik van wilt maken of niet.

Het beeld van een singlereis dat veel mensen hebben, komt niet overeen met de werkelijkheid. Het beeld is dat je je als individu vaak ongewenst dient aan te passen aan de groep, terwijl de werkelijkheid is dat je volledig vrij bent om aan te haken waar en wanneer je maar wilt.

Achteraf gezien ben ik dolblij dat ik niet ben omgekeerd. VillaVibes heeft me veel gebracht. Ik ben er heel veel leuke mensen tegen gekomen. Ik heb er vrienden aan overgehouden met wie ik nu regelmatig ga stappen. Ze zijn ontzettend waardevol in mijn leven.” (Lars Hoppenbrouwers, Tilburg).

Lars is een mooi voorbeeld van iemand die wél over de drempel is gegaan. Bij wie de nieuwsgierigheid het won van de angst. Het heeft hem meer opgeleverd dan hij vooraf voor mogelijk had gehouden.

Ook is Lars iemand die het prima vond dat wij zijn foto en zijn ervaringen openbaar mochten maken. Daar zijn wij hem erkentelijk voor.

Met deze blog hopen we een stap dichter bij het verdwijnen van dit taboe te komen. (We maken ons geen illusie hoor, het zijn nog heel wat stappen). Je helpt ons enorm hierbij als je deze blog wilt delen op Facebook, of anders in ieder geval even liken. Doe het zeker als je een vriend(in) hebt die nog tegen de drempel aan hikt. Dankjewel alvast!

Schrijver van deze blog is Harold Blanken. Hij begon in 2002 met het organiseren van een singleweekend, met als doel het vinden van zijn vrouw. (Onlangs verscheen op de Rabobank-site zijn oprichtingsverhaal op www.ikgastarten.nl). Hij begeleidde de eerste 5 jaar zo’n 120 weekenden en -reizen voor hoger opgeleide singles. Inmiddels is hij met vrouw Sonja (ontmoet tijdens een VillaVibes-weekend), Roy, Maaike en Linda bezig om VillaVibes groter en bekender te maken bij de doelgroep. Het slechten van het taboe op singlereizen is daarbij speerpunt.

0 reacties

Geef een reactie

CTA afbeelding

Speciale kortingen ontvangen?

Meld je aan voor de VillaVibes nieuwsbrief.

Bijna vol alarm

 

Bijna vol alarm

Meld je gratis aan voor het Bijna vol alarm van deze reis. Je ontvangt een mailtje als we zijn aanbeland bij de laatste plekjes.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Geslacht

Reis alsnog boekenAnnuleren