Waarom ik denk dat succesvolle mensen altijd nieuwsgierig zijn Waarom ik denk dat succesvolle mensen altijd nieuwsgierig zijn

Avatar van Harold Blanken
Door: Harold Blanken
Leestijd: 6 minuten
Afbeelding voor Waarom ik denk dat succesvolle mensen altijd nieuwsgierig zijn
Afbeelding voor Waarom ik denk dat succesvolle mensen altijd nieuwsgierig zijn
Afbeelding voor Waarom ik denk dat succesvolle mensen altijd nieuwsgierig zijn

Deze week hoorde ik iemand iets heel interessants zeggen: “it’s much more important to be interested than to be interesting.” De man was een spreker op het congres waar ik drie dagen was. Deze man, een marketinggoeroe uit de VS, vertelde dat hij altijd wel iéts in iemand kon ontdekken, wat hij interessant vond.

De man had pretoogjes.

Meteen na zijn presentatie werd ons gevraagd om in gesprek te gaan met degene die naast je zat. Ik stelde mijn buurman een paar vragen en kreeg tien minuten lang te horen wat mijn buurman deed en wat hij van het congres vond. Dat was nogal wat. Te duur. Te lange pauzes. Niet wat beloofd was. Na tien minuten begon de volgende spreker. Mijn buurman had geen benul van wat ik deed of wat ik er van vond.

He was not interested.

Ik vond het congres waanzinnig interessant. Ik kwam er weer achter hoe weinig ik eigenlijk weet. En hoe ongelooflijk veel mogelijkheden er zijn om te groeien. Als je maar weet hoe. En bij wie je moet zijn. Niet alleen heb ik veel inzichten opgedaan, ik heb ook een geweldig idee opgedaan dat misschien wel 1000 x meer waard gaat zijn dan de kosten voor deze drie-daagse.

Ik ben niet zomaar op dit congres terecht gekomen. Anderhalf jaar geleden maakten we een nieuwe site. Toen die site online ging, spinde ik van tevredenheid. Dit was ‘m. VillaVibes singlereizen was klaar voor de volgende groeispurt. Dit was namelijk de mooiste site die we maar konden hebben. Vind ik nu nog trouwens.

Maar twee maanden na lancering, bleven de boekingen achter. En ik had ingekocht op groei. Wat was er aan de hand? Ik werd nerveus. Ging steeds vaker de mail checken om de boekingen te zien binnen komen. Maar de boekingen bleven achter bij de verwachtingen. Waren we het kwijt? Vonden mensen VillaVibes niet meer leuk?


Gelukkig heb ik op zulke momenten Sonja. Zij weet me in mijn kracht te zetten. “Gebruik je nieuwsgierigheid“, zei ze. (Sonja weet dat ik nieuwsgierig ben. Mijn schoonmoeder –die niet zo is opgevoed met openheid- vindt het mijn meest irritante eigenschap. “Harold, als ik antwoord geef op jouw vraag, dan komt er ALTIJD nog een vraag”).

Het was een briljant inzicht. Ik ging alles uitzoeken over hoe het zit met goed scorende websites. Ging boeken lezen. Trainingen volgen. Logde in op webinars en zocht het liefst vrienden op die hier met me over wilden praten. Ik beet me er volledig in vast.

Al snel kwam ik erachter dat ik mijn site gebouwd had op verkeerde aannames. Ik was er bijvoorbeeld van overtuigd dat het vooral om het gevoel, om de beelden ging. Om hoe mooi je site was. Achteraf bleek dat een foute aanname. Ik zat helemaal vast toen, maar werd er door mijn nieuwsgierigheid uitgehaald.

Na twee maanden kon ik de eerste aanpassingen doorvoeren en zaten we weer op schema.

In mijn 14-jarige carrière als ‘Mister VillaVibes’ heb ik heel veel geleerd. Meer dan 100 weekenden, wintersportreizenen strandvakanties mocht ik begeleiden. Ik leerde er vooral veel over mezelf.

Je moet weten dat ik al rond mijn 21e kaal werd. Dat is op die leeftijd best een traumatische ervaring. Ik vond mezelf wel een leuke kerel, maar voelde dat ik altijd meteen al met 1-0 achterstond als ik bijvoorbeeld een kroeg in kwam. Dat was op die leeftijd trouwens ook zo. Maar ik deed daarbij de pijnlijke aanname dat ik niet leuk genoeg was.

Ik had het gevoel dat ik altijd en overal moest scoren. Jongens, wat heb ik rare dingen gedaan omdat ik er niet genoeg op vertrouwde dat ik leuk genoeg was zoals ik was.

Vanaf mijn allereerste VillaVibes-weekend veranderde dat. Ik kreeg de tijd om mensen écht goed te leren kennen. En zij mij. Ik ontdekte dat ik veel leuker werd door mezelf te zijn. Dat voelde hemels. Ik had onvergetelijke, urenlange gesprekken. Er werd gedanst, geflirt en ja… soms ook nog gewoon ouderwets gescoord hoor. Niets mis mee, al zou ik het nu niet meer zo noemen.

Achteraf besef ik me dat die haaruitval op mijn 21e een groot geluk is geweest.

Nu weet ik sowieso veel meer dan toen. Over aannames heb ik een fantastisch boekje gelezen. Lees je in een uur uit, maar heb je je leven lang plezier van. Het boek heet ‘De vier inzichten’ van Don Miguel Ruiz. Ik zal zijn vier inzichten noemen, dan heb je een idee waar het over gaat:

• Wees onberispelijk in je woorden.
• Doe geen aannames
• Neem niets persoonlijk (not even a bullet in your head)
• Doe altijd je best

Met name die derde (neem niets persoonlijk, not even a bullet in your head), die heeft mijn leven veranderd. Ik heb minder ergernis en meer compassie met andere mensen. Maar bij tijd en wijle vlieg ik echt nog wel eens uit de bocht.

De allergrootste eye-opener die ik tijdens onze single reizen en weekenden heb gehad, hangt samen met die aannames. Het viel me namelijk op dat een bepaald type Viber extra goed in de groep lag. Dat waren de nieuwsgierige mensen. Geïnteresseerde mannen en vrouwen die niet mee gingen in geroddel of geklaag, maar die vragen gingen stellen.

Ik zag dat met name vrouwen zich vooral aangetrokken voelen tot mannen die geïnteresseerd in ze zijn. Mannen voelen zich vooral aangetrokken tot vrouwen die positief in het leven staan, vrouwen die niet klagen. Maar da’s weer een heel ander verhaal. Kom ik vast in een ander blog eens op terug.

Met name mannen stellen over het algemeen niet zoveel vragen. Praten over wie ze zijn en -vooral- wat ze doen, gaat de meerderheid van de mannen véél makkelijker af dan vragen stellen. Maar een deel van de mannen was daar wel goed in. Ik zag op zich niet eens opvallend aantrekkelijke mannen met heel aantrekkelijke vrouwen naar huis rijden. En opvallend vaak waren het positieve, vragen stellende mannen.

Succesvolle mensen zijn in mijn ogen mensen die veel plezier in het leven hebben. Ze zijn energiek, voelen zich rijk en zijn dat vaak ook (niet altijd). Ze willen meer leren dan anderen, ontwikkelen zich daardoor sneller en belanden minder snel in conflicten. Ze hebben in conflicten namelijk bovengemiddeld veel kracht om naar hun eigen rol in het conflict te kijken.

Ze checken hun aannames en houden daardoor de meeste conflicten buiten de deur. Hét kenmerk van succesvolle mensen is voor mij dan ook dat ze allemaal nieuwsgierig zijn. Dus zijn ze bovengemiddeld gezond (ze hebben zich immers verdiept in gezond leven), ze zijn dankbaar (omdat ze weten hoe krachtig die eigenschap is voor je gevoel van geluk) en ze oordelen minder.
Ook opvallend: je moet eens opletten hoe vaak je succesvolle mensen op de tv hoort zeggen dat ze aan yoga doen of mediteren. De reden is simpel: ze zijn nieuwsgierig naar hoé ze gelukkiger kunnen worden en mediteren is een bewezen geluk-maker.

VillaVibes is mijn passie. Mensen die me kennen weten dat. Ik vind het heerlijk dat we goed draaien, dat we er goed van kunnen leven. Maar mijn passie komt ergens anders vandaan. Ik weet hoeveel verkeerde aannames er leven rondom singlereizen en –weekenden. Mensen die bang zijn voor kneuzenparades, seks-orgiën of groepen waar ze de aansluiting missen. Maar ik weet ook iets anders: voor de overgrote meerderheid van deze groep ligt het geluk er voor het opscheppen.

Mijn geloof is sterk: er komt een dag dat de nieuwsgierigheid het van de aannames gaat winnen.

Ik ben heel nieuwsgierig naar wat jij van deze blog vindt. Ontzettend leuk als je een reactie achter wilt laten. Je mag álles tegen me zeggen. Ik neem het niet persoonlijk ;-).

10 reacties

 • Wat je beschrijft is zo waar! Ik gerken de aanames en heb ze gelukkig ook bij mogen stellen. Het gaat bij jullie om verbinding en gezelligheid zonder enige druk. En wat je zegt over nieuwsgierige mannen… bring it on!
  Dit jaar 2 x met een weekend mee geweest. Ga in december voor het eerst op wintersport (in alle opzichten ?) en sta aangemeld voor een zeilvakantie komende zomer. Ik kijk uit naar de gezelligheid en het opdoen van nieuwe contacten.

 • Goede blog!
  Nieuwsgierigheid is een mooie eigenschap, het brengt je altijd iets. Naast positiviteit en niet te vergeten goed kunnen luisteren, zou het doen van aannames best eens kunnen verminderen.

 • Goede blog! Misschien iets te veel wijsheden in 1 blog maar dat is wellicht een verkeerde aanname van mij?
  Ik probeer mijzelf al geruime tijd over de aanname “kneuzenparade” en teveel vrouwen in een groep waardoor er een soort competitiesfeer ontstaat heen te zetten en een keer mee te gaan. Maar steeds zit alles al zo lang van te voren vol dat ik denk laatttt maar. Maar de nieuwsgierigheid blijft!

 • Wat een heerlijk blog! Ik word er ook weer door geïnspireert dus een aanvullende conclusie….vragen stellen is super waardevol en daarnaast je eigen passie en inzichten delen inspireert ook weer anderen als een olievlek….love it!

 • Een prachtig geschreven artikel !!! Heel open ?
  Ik deed vroeger ook altijd snel aannames. Soms betrap ik mij er nog wel eens een keer op, maar een stemmetje in mijn hoofd zegt dan meteen NIET DOEN!!!
  Je wordt ouder en wijzer en krijgt levenslessen. En iedereen heeft wel een issue in het leven of gehad. Jong kaal worden of jong je familie verliezen (bij mij) kan je het gevoel geven van een 0-1 achterstand in het leven.
  Maar….positiviteit, nieuwsgierig zijn in het leven en passie hebben voor het leven hebben mij altijd overeind gehouden!
  En op dit moment zijn het de mooie vriendschappen die ik over hou aan jullie mooie reizen ❤️ Ik kan niet wachten tot mijn volgende reis. Ik sta te popelen tot de nieuwe zomerreizen uitkomen ?
  Zooo nieuwsgierig wat het mij straks weer gaat opleveren aan mooie ontmoetingen. Dat geeft mij nu al energie en maakt het leven (in deze economische vervelende tijden) voor mij echt ontzettend mooi!!! ?

 • Het net of ik mijzelf zie ,in het verhaal, Harold. De zelfde passie en energie in de dingen die ik doe. Leuk dat er mensen zijn net als ik! Trouwens je reizen zijn super!! Dat weet ik uit eigen ervaring!!
  Gr. Stefan

 • Leuk om te lezen! Fijn een stukje persoonlijk verhaal.
  En wat had je nu voor positiefs ontdekt in de klagende buurman op het congres? 😉

 • Wát een mooi blog Harold, dank je wel.
  Als iemand aan mij uit belangstelling en oprechte interesse vragen stelt voelt dat inderdaad fijn en antwoord ik graag. Is het, of wordt het op een gegeven moment, meer een soort van oppervlakkige nieuwsgierigheid dan houd ik de boot af.
  Groetjes Germaine

 • Geef een reactie

  CTA afbeelding

  Speciale kortingen ontvangen?

  Meld je aan voor de VillaVibes nieuwsbrief.

  Bijna vol alarm

   

  Bijna vol alarm

  Meld je gratis aan voor het Bijna vol alarm van deze reis. Je ontvangt een mailtje als we zijn aanbeland bij de laatste plekjes.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Geslacht

  Reis alsnog boekenAnnuleren