Geluk Geluk

Avatar van Harold Blanken
Door: Harold Blanken
Leestijd: 12 minuten
Afbeelding voor Geluk
Afbeelding voor Geluk
Afbeelding voor Geluk

Deze week is het precies een halfjaar geleden dat we werden overvallen door Corona. 

Hoe staat VillaVibes er nu voor? Wat waren de tegenvallers en de meevallers? Wat zijn onze perspectieven nu? Wat is er met onze omzet gebeurd?

We vertellen je er graag alles over. Leuk als je mee leest.

MAART T/M MEI 2020

Drieënhalve maand hebben we stil gelegen. Nul inkomsten. Luisteren naar persconferenties. Bezorgdheid. Kunnen we iedereen hier wel aan het werk houden? Hoeveel maanden kunnen we het eigenlijk vol houden zonder inkomsten?

We Zoomen ons een ongeluk met alle collega’s thuis. Susan zit elke dag op kantoor. Annuleringen verwerken, elke dag weer. Maar ondanks alle ellende, merken we iets heel belangrijks.

We worden enorm gesteund. Onze reisleiders zijn met ons verbonden. We krijgen lieve filmpjes, hartverwarmende cadeaus en prachtige toezeggingen van ze (‘de volgende reis die ik begeleid stuur ik geen factuur’).

Deze bank kregen we als cadeautje van onze reisleiders

Klanten die we hun geld terug storten, laten een deel van hun reissom bij ons achter, omdat ze hopen dat we blijven bestaan.

Achterban

Door dit soort acties voelen we dat we niet kapot kunnen. Onze achterban is groot en sterk. Langzaam schuiven we van paniek naar bezorgdheid naar zelfs vertrouwen. Het helpt ook dat we in de 18 jaar dat we bestaan een stevige kas hebben opgebouwd.

We besluiten dan ook al snel om onze achterban alles terug te betalen. Geen vouchers. Waarom zouden we? Het leidt tot extra administratie en tot negatieve energie. We kiezen voor goede Vibes en terugbetalingen.

Voor zover we weten zijn wij de enige reisorganisatie die hiervoor gekozen heeft. Maar het voelt goed. Het past bij ons (en tot de dag van vandaag zijn we blij dat we dicht bij onszelf zijn gebleven en deze koers hebben gevolgd).

Focus op wat wél kan

We besluiten al snel dat we ons niet laten leiden door alles wat niet kan (dat is zo ongeveer alles), maar dat we ons focussen op dat wat wél kan. We hebben berekend dat we het zonder steun en zonder inkomsten anderhalf jaar kunnen uitzingen. Dan gaan we die anderhalf jaar maar gebruiken om nog sterker te worden.

We zijn positief. En na maanden van doffe ellende en somberheid in het land, gaan de Corona-ontwikkelingen ineens de goede kant op.

Dan komt de persconferentie van Rutte. Hij laat weten dat we vanaf 1 juni weer met groepen van 30 personen bij elkaar mogen komen. En vanaf 1 juli zelfs met groepen van 100 personen.
Kijk. Dat hadden we nodig.

Onze CampVibes was bijna rond

Struikelen over toiletten

Het is voor ons het sein om als een dolle op zoek te gaan naar wat er mogelijk is. We bedenken een concept waar we zelf enthousiast over zijn. Festivals gaan niet door. Daar zien wij kansen. We benaderen verschillende tentenbouwers en gaan op zoek naar campings door het hele land.

In dit stadium zit het ons niet mee. Heel lang is onduidelijk wat we nu wel en niet mogen. Twee concepten worden hierdoor op het laatste moment afgeblazen. In het tweede geval is de teleurstelling hier groot.

Alles hadden we rond. Ingerichte tenten, catering en faciliteiten, alles hadden we afgetimmerd. Uiteindelijk durft de veiligheidscoördinator het toch niet aan. We struikelen over toiletten die nog niet gedeeld mogen worden. Wel door families, maar nog niet door personen uit verschillende huishoudens.

De teleurstelling is groot. Alle energie die we er in hadden gestoken ten spijt, gaat er met één telefoontje een streep door deze weken. Het had onze zomer kunnen redden.

JUNI T/M AUGUSTUS

Dan hebben we -zoals vaker het afgelopen half jaar- geluk. Na een oproep in onze nieuwsbrief, worden we getipt op Kasteel de Berckt. Al snel blijkt dat we daar over 70 kamers beschikken die allemaal eigen sanitair hebben.

Nieuwe kansen in kasteel de Berckt

Bovendien zijn we meteen gecharmeerd van de plek. Er hangt een aangename vibe. Verder zien we dat alles is ingericht op grote groepen. Een enorme grote, professionele keuken, de sfeervolle binnentuin en de prachtige ligging doen de rest.

Hier gaan we gas op geven. Op zulke momenten zijn we op ons sterkst. We stellen programma’s samen, bedenken de corona-protocollen en kijken hoe we hier een succes van kunnen maken.

Natuurlijke leider

Meteen nadat we al onze zomerweken en -weekenden online hebben gezet, wordt er lekker geboekt. Joost kent de omgeving en is de natuurlijke leider op dit project. Een zomer lang zal hij dit blijven. Hij regelt en instrueert crew, is aanspreekpunt voor de mensen van de Berckt en kraakt harde logistieke noten.

Joost in actie bij kasteel de Berckt

Uiteindelijk zitten we hier van juli t/m augustus bijna wekelijks vol met ongeveer 80 gasten. Onze gasten laten in enquêtes weten dat ze genoten hebben van hun verblijf hier. Maar heel eerlijk: organisatorisch was het zwaar.

Dat kwam met name door alle Corona-maatregelen die we moesten nemen. Er kwam nogal wat bij kijken om Vibers een leuke én veilige tijd te bezorgen. Alleen al bij ontbijt en diner stonden vier mensen van ons op te scheppen. Om maar eens een voorbeeldje te noemen.

Buffelen in de Berckt

Onze crew moest hierdoor uiteindelijk ontzettend buffelen. Van ’s ochtends tot ’s avonds laat. En dat was zwaar. Dat sijpelde natuurlijk wel door bij ons. Maar we konden er niet zo veel aan doen. We waren ontzettend dankbaar dat iedereen die zich vrijwillig voor VillaVibes inzette, dat ook nog eens vol overgave deed.

Wij beseffen ons natuurlijk dat dit een uitzondering moet blijven en dat straks onze medewerkers naast het harde werken ook weer gewoon de tijd hebben om te genieten van de vibes.

Over de corona-maatregelen. Ging alles helemaal perfect? Nee, dat niet. Hoe goed wij van tevoren ook alles hadden geregeld, het afstand houden ging niet in alle gevallen goed. In alle weken is het drie keer voorgekomen dat iemand hierdoor eerder naar huis ging.

Vibers in de Berckt

En soms zagen wij ook wel eens een fotootje langskomen waar wij van dachten: ‘dat is geen 1,5 meter’. Maar over het algemeen ging het eigenlijk verrassend goed. Eigenlijk zelfs beter dan waar we vooraf op hadden durven hopen.

Geluk

Hebben we al gezegd dat wij het afgelopen half jaar veel geluk hadden? Niet alleen vonden we met Kasteel de Berckt op het laatste moment een mooi alternatief voor al onze strand-, surf- en zeilvakanties die geannuleerd moesten worden. We hadden regelmatig ook andere meevallers.

Werden onze Hike & Bike-weken in Mallorca geannuleerd, dan kwam er bij ons favoriete hotel Wurzer in Filzmoos ineens een extra week vrij. Daar sprongen wij dan gretig op in. Was het surfen in Portugal geen optie meer omdat we niet mochten vliegen? Daar was ineens het alternatief in Zuid-West Frankrijk, waar we per auto konden komen.

Paar weken geleden: Onze Hike en Bike-weken eind september en begin oktober worden allemaal geannuleerd. Best zuur als je daar twee ‘volle’ groepen hebt. Maar PATS! Daar kregen we een geweldig alternatief in de schoot geworpen: wielrennen en wandelen in de prachtige Franse Alpen.

Het wonderlijke? We verkopen alle plekken. Werkelijk alles. Onze single weekenden? Ook allemaal vol. Of we begin oktober nog een extra weekje wilden in Filzmoos? Ja hoor, we kunnen het altijd proberen. Wat denk je? Inmiddels ook al bijna uitverkocht.

Kansen in prachtige Fransen Alpen

Oranje vlekje

Loopt dan alles goed bij ons? Nou, eigenlijk best veel. Maar niet alles natuurlijk. Vorige week werd kort voor vertrek ons surf camp in Frankrijk er uit getrokken. Een paar oranje vlekjes in Frankrijk en toevallig ook in dat kleine oranje vlekje aan de kust, bij Bordeaux. Deze singlereis zat ook helemaal vol met 50 Vibers die ontzettend veel zin hadden in deze vakantie. Balen!

Dan valt er hier echt ook wel even een lelijk woord. Maar daarna gaan we gewoon weer verder. Want, en dat is hier echt de sfeer, wij hebben het zo slecht nog niet.

Regelmatig moeten we denken aan onze collega’s die volledig afhankelijk zijn van vliegverkeer. Of reisspecialisten in Azie of Amerika. Tsja… kom dan maar eens met alternatieven. Wij hebben de mazzel dat we flexibel kunnen zijn en ons aanbod kunnen aanpassen.

ANVR

Over onze collega’s in de reiswereld gesproken: de meesten van hen zijn aangesloten bij de ANVR (Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). Bij de ANVR aangesloten bedrijven bieden verschillende extra zekerheden.

In Corona-tijd lid geworden van de ANVR

Tot aan de Corona-crisis vonden wij het als VillaVibes niet nodig om hier lid van te worden. Maar toen wij plots in het ongewisse belandden (wat mag je nu wel organiseren en wat niet? Hoe gaan we om met Transavia die geld bij ons opeist terwijl we weten dat ze de vluchten waarschijnlijk niet gaan uitvoeren etc.), ondervonden wij de toegevoegde waarde van de ANVR.

We besloten alle paperassen in orde te maken en ons aan te sluiten. Eigenlijk ook een logische stap. Een reisorganisatie die zichzelf als A-merk ziet, kan ook maar beter over alle daarbij behorende keurmerken beschikken. Sinds kort zijn we dus lid en willen we actief onze kennis delen met andere organisaties.

Dankbaar

Het afgelopen half jaar hebben we hard doorgewerkt op nieuwe bestemmingen. Als organisatie zijn we er niet slechter op geworden. OK, financieel wel. Want ondanks alle mooie ontwikkelingen zullen we dit jaar geen winst maken.

Sterker nog: we draaien zo’n 40% minder omzet dan vorig jaar. Maar als je je bedenkt dat het gemiddelde omzetverlies in de reisbranche 90% is, snap je dat wij niet klagen.

Dat is ook nog wel iets hoor. Alle meningen rondom Corona. De afgelopen maanden werden we -net als jij- overspoeld door een circus van meningen, uh… overtuigingen.

Op een bepaald moment hebben we hier bedacht dat we ons er niet teveel door laten beïnvloeden. Ons alleen maar te focussen op de zaken waar we invloed op hebben. Ondanks dat we best een aantal tegenvallers te verwerken kregen, overheerst de dankbaarheid over de meevallers.

Dat geldt zeker voor het land waar we in leven. Want ondanks alle kritiek op de overheid, zijn er landen waar ze minder bewegingsvrijheid kregen dan wij. En ondanks dat wij financieel geraakt zijn, profiteren wij van maatregelen als NOW en TLV. Eigenlijk vinden wij dat we nog helemaal niet in zo’n verkeerd land leven. Dankbaar zijn we er voor.

Toekomst

Toen de eerste paniek rondom Corona wat begon weg te ebben, hebben wij besloten optimistisch te blijven. Daar worden we voor beloond. We besloten te kijken naar wat er wél kon en we hebben besloten ons zo min mogelijk te laten raken door zaken waar we toch geen invloed op hebben.

Dat blijven we doen. We houden rekening met nog een moeilijk jaar. Valt het mee, dan is dat alleen maar gunstig.

Wintersport

Hoe gaan onze wintersport vakanties er dit jaar uit zien? Wat kan wel en niet?

Wij denken dat ze in de Alpenlanden echt wel goed nadenken over hoe de wintersport veilig georganiseerd moet worden. We gaan er vanuit dat we weer met een mooi aantal Vibers naar de sneeuw kunnen. Uit een onderzoekje dat we hebben gehouden blijkt dat onze wintersporters er gewoon zin in hebben. Maar het kan zomaar ineens allemaal oranje worden in de bergen. Houden we rekening mee. We betalen dan gewoon alles terug en kijken naar de volgende kans.

Binnenkort publiceren we onze nieuwe wintersport vakanties met alle bestemmingen. We zitten in de afrondende fase. Het afsluiten van contracten gaat door Corona wat lastiger nu. Daardoor hebben we ons uiteindelijke programma nog niet kunnen publiceren. Maar dat gaat snel gebeuren.

Lapland en Curaçao

Ook topbestemmingen als Fins Lapland en Curaçao zijn spannend voor ons. Al onze Lapland-reizen zijn nu al ongeveer uitverkocht, maar we hebben nu nog code oranje. Hopelijk gaat dat nog de positieve kant op in de aankomende maanden. Met Oud & Nieuw gaan we dit jaar voor het eerst met twee leeftijdsgroepen naar Curaçao (komt binnenkort online als alle contracten getekend zijn). Ook deze is spannend. Blijft het code geel, of wordt het toch nog oranje?

Ach, het is niet in onze handen. Soms zal het tegen zitten, en een andere keer valt het weer mee. Zoals gezegd voelen we ons ondanks alles gelukkig – dus hoe gek het ook klinkt ons vertrouwen in de toekomst is groter dan ooit na een halfjaar zoals we dat nu beleefd hebben.

0 reacties

Geef een reactie

CTA afbeelding

Speciale kortingen ontvangen?

Meld je aan voor de VillaVibes nieuwsbrief.

Bijna vol alarm

 

Bijna vol alarm

Meld je gratis aan voor het Bijna vol alarm van deze reis. Je ontvangt een mailtje als we zijn aanbeland bij de laatste plekjes.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Geslacht

Reis alsnog boekenAnnuleren