Dubrovnik – de 10 hoogtepunten van deze primeur Dubrovnik – de 10 hoogtepunten van deze primeur

Avatar van Harold Blanken
Door: Harold Blanken
Leestijd: 9 minuten
Afbeelding voor Dubrovnik – de 10 hoogtepunten van deze primeur
Afbeelding voor Dubrovnik – de 10 hoogtepunten van deze primeur
Afbeelding voor Dubrovnik – de 10 hoogtepunten van deze primeur
Proost! Op een mooie Dubrovnik Vibes

De strandvakantie naar Dubrovnik is deze zomer nieuw in ons aanbod. En drie weken geleden vertrok de eerste groep Vibers naar deze zonnige bestemming in Kroatië. Zo’n primeur is altijd spannend. Gaan ze de vibes ervaren zoals wij die voor ogen hebben?

Na 25 beoordelingen scoort deze DubrovnikVibes een 8,3. Een lekkere vakantie dus. Maar waar lag dat aan? We vroegen het aan reisleider Roy en hij kwam tot deze top 10:

1) Boottocht over de Adriatische zee

De zee bij Dubrovnik is azuurblauw. Je weet wel, zoals in jaloersmakende tv reclames. En met een temperatuur van rond de 30 graden is één ding echt heerlijk: een boottocht over de Adriatische zee.

Niks lekkerders dan duiken van onze boot

Wij deden het direct op de eerste dag. Na een warm welkom van de goedlachse schipper Nicola, voeren we met een verkoelend briesje naar de mooiste plekken. De meest bijzondere plek vond ik die van een verborgen grot. Het water was helder en terwijl we in de grot dobberden kon je de vissen onder je door zien zwemmen. De meest relaxte stop was bij het eilandje Lopud met een leuke boulevard en lekkere terrasjes.

Maar het allermooiste aan deze boottocht vond ik het ongedwongen sfeertje. Bijna ongelofelijk dat de groep elkaar nog maar een halve dag kende. Er werd hard gelachen, van de boot gesprongen en lekker geborreld en gegeten. “Proost, op een fantastische vakantie!”

2) Dubrovnik Games

Vibers en een boot vol Japanners

Weet je wat ik stiekem een tikkie saai vind? Achter een gids aanlopen die allemaal feitjes vertelt over een stad.  Het kan interessant zijn – maar de meeste weetjes vergeet je toch weer.  En echt gezellig is het ook niet. Dat kan leuker, dachten we bij VillaVibes.  En zo ontstond het idee van de ‘Dubrovnik Games’…

Teams bestaande uit zes Vibers kregen allerlei cryptische vragen. “We zoeken een hond op een standbeeld. Zie iemand die?”. En waar vinden we het uitkijkpunt van deze foto?”

Rennend gingen sommige teams door de smalle straatjes van de oude stad. Andere waren druk met Japanners in gesprek om de ultieme foto te maken. Want ook daarmee waren bonuspunten te verdienen.

De puzzel naar het uiteindelijke woord was nog een hele klus. Maar met de Vibes zat het meer dan goed. “Een erg leuke manier om de stad en elkaar beter te leren kennen”, aldus een Viber.

3) Wandeling over de stadsmuur

Pittoreske steegjes van Dubrovnik

Een absolute aanrader voor iedereen die naar Dubrovnik gaat, is wat mij betreft een wandeling over de stadsmuur. Het is een unieke ervaring om een eeuwenoude stad op deze manier te zien. Vanaf de muur heb je een prachtig uitzicht op de mooie rode daken van de huizen, op de verborgen steegjes en het eilandje Lokrum (zie 7).

Mijn tip: doe dit wel ‘s ochtends vroeg of aan het einde van de dag. Sommige Vibers gingen rond 13 uur en voelden zich als een kip aan het spit. Gelukkig zijn er ook op de muur een aantal terrasjes, dus verkoeling is nooit heel ver weg.

4) Heerlijk ontbijt

Het diner in het 4-sterren-hotel Lacromar is lekker. Maar het ontbijt vond ik echt ge-wel-dig. Overal zijn koks continu bezig om de lekkerste gerechten te maken.

Van vijf soorten verse croissantjes, tot gebakken eieren op bestelling. En van een grote tafel met vers fruit tot lekkere yoghurts. En ook de pannenkoekjes zijn zeker de moeite waard, uitgaande van de grote stapels op de borden van sommige Vibers. Elke ochtend weer een heerlijk begin van deze strandvakantie.

5) Coral Beach

Heerlijk relaxen bij Coral Beach Club

Dicht bij ons hotel zijn drie strandjes. Mijn favoriet? Coral Beach! De strandbedjes zijn er niet goedkoop, maar de relaxte muziek, het heldere water en de palmbomen maken dit tot een stijlvol plekje.  Ook het uitzicht op de langsvarende zeilboten en luxe cruiseschepen is er prachtig. Vanaf 17u is het Happy Hour. Tijd voor de DJ om net zolang smaakvolle house te draaien, totdat je, al dansende, de zon onder ziet gaan.

6) Terrasjes, terrasjes en nog eens…

De oude stad is prachtig. De eeuwenoude gebouwen zijn zo goed onderhouden dat het soms lijkt alsof het allemaal net gebouwd is. Ondanks de vele toeristen hangt er een relaxt sfeertje. De straatmuzikanten spelen er vrolijk op los en overal is het opvallend schoon.

Met de muzikale vibes zit het goed

Wat ik het leukste vond aan de oude stad? De vele terrasjes. Ik heb zelden een plek gezien waar de terras-dichtheid zo hoog was. Zowel op de verschillende pleintjes als verstopt in de smalle steegjes. Mijn favoriet? Het Jazz café de Troubadour en de Buza Bar.

Deze laatste bevindt zich op de rotsen achter de stadsmuur. Het uitzicht op de Adriatische zee is er prachtig. En terwijl jij een slok neemt van je koude biertje zie je waaghalzen  van de rotsen het water in springen.

7) Het eilandje Lokrum

De kleurrijke bewoners van Lokrum

Dit onbewoond eilandje voor de kust van Dubrovnik is zeker een bezoekje waard. Het is slechts 15 minuten varen. Zodra je van de boot af stapt, voel je direct een oase van rust. Er is geen verkeer en de enige bewoners zijn de vele pauwenfamilies die hier rondlopen.

Het mooiste op dit eilandje vond ik het ‘dode zee meer’. Een idyllisch plekje met helder en extra zout water waarin je zonder moeite blijft drijven. Hier kun je makkelijk een uurtje relaxen.

Ook het oude klooster inclusief de officiële ‘Games of Thorens’ troon is een bezoekje waard. Een tegenvaller was de stop van ‘Charlotte’s wensput’. Meer dan een opgedroogd gat in de grond bleek het niet te zijn. Maar juist daarom konden we er met z’n allen wel weer om lachen.

8) Stappen in club Revelin

Feesten in Club Revelin

Dubrovnik is geen Ibiza. Voor de echte feestjes zijn er betere plekken in de wereld. Maar in Culture Club Revelin kan zeker goed gedanst worden. Wij gingen er op zaterdag heen met vrijwel de hele groep. Daar werden we getrakteerd op een feest vol extravagante optredens en waanzinnige dansnummers. Stilstaan was vrijwel onmogelijk. “Lang geleden dat ik op zo’n tof feest ben geweest” aldus één van de Vibers.

Tip voor de volgende groep: neem oordoppen mee. De muziek staat soms intens hard. En door een combi van volle bak dansen en weinig airco kan het behoorlijk warm zijn. Doe dus vooral ook iets luchtigs aan.

9) Leuke groep mensen

Leuke groep Vibers

Voor mij is een vakantie pas echt geslaagd als ik leuke mensen heb ontmoet. Soms is dat gewoon een kwestie van mazzel hebben. Maar de kans op een bijzondere klik met een aantal mensen is bij VillaVibes door de Gelijkgestemden Garantie wel heel groot. Ook nu weer….

Het is mooi om te zien hoe makkelijk mensen tijdens een vakantie bevriend met elkaar raken. Iedereen is anders en juist dat maakt een groep zo leuk. Van de grappenmaker tot de mooie diva, en van de hard werkende ondernemer tot de volle-bak-feestganger. Samen maak je de vakantie.

In het begin is het soms nog even zoeken en doen we veel samen. Maar later ontstaan er kleinere groepjes. Juist hier vinden vaak de mooiste gesprekken plaats. Over spannende reisavonturen, lachwekkende levenservaringen of juist emotionele gesprekken over gezondheid en mislukte relaties. Ik vind het bijzonder hoe open en eerlijk Vibers naar elkaar zijn. Blijkbaar is de sfeer er ‘veilig’ genoeg voor.

Bij dit punt daarom even een bedankje naar iedereen die mee was: wat hebben we er weer een top week van gemaakt!

10) Vrijheid

Volop vrijheid om te doen wat je wilt

Het laatste punt uit de top 10. Maar zeker een belangrijke. De vrijheid om gewoon te doen wat je wilt.

In en rondom Dubrovnik is veel te beleven. En vanuit VillaVibes organiseren we bijna elke dag wel een leuke excursie of en borrel. Maar alles is geheel vrijwillig, je besluit zelf of je aanhaakt. “Doe vooral lekker waar je zelf zin in hebt” is het credo.

En inderdaad gingen mensen regelmatig hun eigen weg. Bijvoorbeeld lekker niksen bij het zwembad. Of zelf op pad naar een leuk plekje waarover je gehoord hebt. Als reisleider zie ik dat als een mooi compliment. Mensen voelen de vrijheid om nee te zeggen.

Tips of feedback?

Deze top 10 over de strandvakantie naar Dubrovnik heb ik samengesteld op basis van mijn eigen ervaring en de gesprekken met de Vibers die mee waren. Heb jij zelf nog leuke tips over Dubrovnik of omgeving? Of wil je gewoon reageren op deze top 10? Leuk! Geef je reactie hieronder.

0 reacties

Geef een reactie

CTA afbeelding

Speciale kortingen ontvangen?

Meld je aan voor de VillaVibes nieuwsbrief.

Bijna vol alarm

 

Bijna vol alarm

Meld je gratis aan voor het Bijna vol alarm van deze reis. Je ontvangt een mailtje als we zijn aanbeland bij de laatste plekjes.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Geslacht

Reis alsnog boekenAnnuleren