Wat is het verschil tussen Rhodos en Kreta? Wat is het verschil tussen Rhodos en Kreta?

Avatar van Harold Blanken
Door: Harold Blanken
Leestijd: 8 minuten
suppen verschil rhodos en kos
suppen verschil rhodos en kos
suppen verschil rhodos en kos

De zon meldt zich, de vakantie komt in zicht en je begint zin te krijgen in een heerlijke strandvakantie. Op onze site zie je dat de zonvakanties naar Rhodos en Kreta populair zijn onder hoger opgeleide singles. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee bestemmingen? En welke vakantie past het beste bij jou? We vertellen het je graag…

Rhodos of Kreta, welke strandvakantie past bij jou?

Komende zomer hebben we ook weer geweldige bestemmingen gevonden. Eentje op Kreta (in de stad Chania) en eentje op Rhodos (in Rhodos Stad). Maar… welke moet je nu kiezen? Welke past het best bij jou?

Belangrijk is om te zeggen dat er geen giga-verschil tussen beide zit. Het zijn allebei Griekse eilanden met allebei leuke dag-activiteiten en gezelligheid. Toch kunnen we ons voorstellen dat je het fijn vindt om ze op bepaalde punten naast elkaar te zetten. We vergelijken ze op deze vijf punten. Het is aan jou wat jou het meest aanspreekt.:

1. Het eiland

Rhodos is het eiland met het meeste aantal uren zon van Griekenland. Tijdens jouw vakantie zul je minder van het eiland zien dan dat je waarschijnlijk op Kreta zult doen. Dat komt omdat onze vestigingsplaats Rhodos stad eigenlijk het hoogtepunt van het eiland is. Hier vind je veel cultuur en historie. En voor alle plezier en activiteiten hoef je nauwelijks de stad uit. Een bezoek aan Lindos (een oud authentiek dorpje) is echter zeker de moeite waard.

De Akropolis van Lindos op Rhodos is zeker een bezoekje waard

Kreta is het grootste van alle Griekse eilanden en de populairst Griekse vakantiebestemming onder Nederlanders. Wij zitten in het voor ons favoriete westerse deel, bij de heerlijke historische stad Chania. Honderden kilometers naar het Oosten vind je het bekende/beruchte Chersonissos. Dat is echter totaal anders dan waar wij zitten. Chania heeft klasse, sfeer en vooral historie. Daarbij kent Kreta geweldige natuurgebieden. Enkele daarvan gaan we bekijken. Zo ga je zeker onder de indruk raken van Elafonissi Beach.

Kreta: Het prachtige strand van Elafonissi Beach

2. Rhodos Stad versus Chania

Ons hotel Horizon Blu ligt in het noordwesten van RhodosStad. Deze historische stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Overal eeuwenoude straatjes en prachtige middeleeuwse architectuur. Rondom Rhodos stad kunnen we veel activiteiten starten, zoals surfen, suppen en boottochten. Ons hotel zit op slechts enkele honderden meters lopen van de Bar Street van Rhodos Stad, dus dat is perfect.

Chania is een ander soort stad dan Rhodos Stad. Chania is een universiteitsstad en dat proef je aan de sfeer. De terrassen zijn meer bezet door jonge mensen. Die terrassen zijn met name geweldig aan de Venetiaanse Haven. Dit oude centrum van de binnenstad van deze historische stad moet je absoluut eens gezien en gevoeld hebben. Chania is een hele gezellige stad, met net als Rhodos Stad heel veel smalle weggetjes. Ook vind je hier veel leuke restaurants en winkeltjes. Chania heeft ons hart gestolen.

Op beide locaties vind je heerlijk terrasjes om samen met je mede-Vibers uitgebreid te lunchen.

3. Hotels en de ligging

Ten opzichte van de binnenstad ligt het hotel op Rhodos gunstiger. Je kunt te voet vrij gemakkelijk naar de oude binnenstad lopen. Dat is best handig met het uitgaansleven. Hotel Agia Egia Marina ligt op 7 kilometer van de binnenstad. Dat komt omdat Chania een langgerekt lint langs de kust is. Daar waar de hotels het water voor het eerst ‘raken’, ligt ons hotel. Werkelijk perfect direct aan het strand met een fenomenaal uitzicht. En ook nog eens direct naast een geweldige beach club. Maar wel een taxirit verwijderd van de oude binnenstad. Het is maar net wat je voorkeur heeft.   

Zowel Hotel Horizon Blu (Rhodos) als Elia Agia Marina zijn goede hotels. Allebei 4-sterren hotels met goede ratings. Voor beide geldt: dichtbij de gezelligheid, met goede bedden en alle voorzieningen die we zoeken. Het verschil? Hotel Elia Agia Marina is beduidend kleiner, is nieuwer (recent gebouwd) en ligt direct aan het strand. Hotel Horizon Blu (Rhodos) is wat meer een klassiek hotel, ligt dichter bij het stadscentrum en iets massaler.

beachvibes
Tijdens beide vakanties is het heerlijk relaxen bij het zwembad

4. Excursies en activiteiten

Zowel vanuit Chania als vanuit Rhodos Stad gaan we leuke activiteiten ondernemen. Sommige activiteiten zijn hetzelfde. Zo gaan we in beide plaatsen in het begin een boottocht maken met de hele groep (bij de prijs inbegrepen). Maar er zijn wel wat verschillen.

Zo is Rhodos extra sterk in bijvoorbeeld watersport/activiteiten. Denk aan Suppen of duiken/snorkelen.

suppen verschil rhodos en kos
Op Rhodos kun je goed suppen.

Op Kreta ligt het accent toch iets meer op zintuigelijke ervaringen. Dat komt ook doordat wij in de westelijke kant zitten, dichtbij enkele bijzondere bezienswaardigheden. Kreta beschikt namelijk over meerdere natuurlijke wonderen, zoals de Elafonissi Beach en de Imbros-kloof. Dat is een van de mooiste bergkloven van Europa. Als je wilt kun je hier een prachtige hike maken. Overigens gaan we niet alleen maar wandelen, we gaan ook proeven. Zo hebben we ook een leuke dag georganiseerd bij een wijnproeverij en olijfolie proeverij zijn. Interessant en smakelijk.

5. Het uitgaansleven in Rhodos en Kreta

VillaVibers houden van gezelligheid. En die is er op beide bestemmingen volop te vinden. Maar ook hier weer accent-verschillen. In Rhodos zitten we lekker dicht bij de Bar Street. Veel barretjes die niet onze smaak zijn, maar zeker ook genoeg leuke tentjes waar we de afgelopen jaren mega-gezellige herinneringen hebben gemaakt. Wij zouden gezelligheid van Rhodos meer betitelen als ‘klassieke vakantiegezelligheid’.

Fijn uitgaansleven en een mooie beachclub naast de deur

Ben je wel van de gezelligheid, maar niet zo van de bar-street-achtige taferelen? Dan is Chania (Kreta) wellicht meer geschikt voor je. Hier nauwelijks barretjes in de directe nabijheid zoals in Rhodos Stad. Maar wel twee hele gave beach clubs. Hier is het overdag heerlijk vertoeven. Lounge-muziek op de achtergrond terwijl je de zon in de zee ziet zakken. Dat werkt. In de grootste (Cabana Mare) worden een paar keer per week grote feesten georganiseerd. Houd je juist van barretjes? Op ongeveer 10 minuten lopen van ons hotel ligt Platanias. Daar is ook een bruisend nachtleven. Dit deel van Chania is populair bij Scandinaviërs.

Aanrader: een avondje naar het oude centrum van Chania (kwartiertje met de taxi). Overdag gezellig een terrasje pakken aan de Venetiaanse promenade, daarna uiteten in een van de vele restaurants en daarna een kroegentocht. Genoeg te doen hier.

Voor welke strandvakantie ga jij?

Zo. Hopelijk heb je zo een beeld gekregen van beide bestemmingen. Wil je meer weten over Rhodos of over Kreta? Bekijk dan de informatie op onze Rhodos– of Kreta-site.

Toch nog vragen? Je mag ons altijd mailen info@villavibes.nl of bellen 026-3707910. Graag zelfs!

CTA afbeelding

Speciale kortingen ontvangen?

Meld je aan voor de VillaVibes nieuwsbrief.

Bijna vol alarm

 

Bijna vol alarm

Meld je gratis aan voor het Bijna vol alarm van deze reis. Je ontvangt een mailtje als we zijn aanbeland bij de laatste plekjes.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Geslacht

Reis alsnog boekenAnnuleren