Sonja’s Oerol verslaving Sonja’s Oerol verslaving

Avatar van Eva
Door: Eva
Leestijd: 8 minuten
Oerol festival singlereis
Oerol festival singlereis
Oerol festival singlereis

Dinsdagmiddag, 13.00 uur, aan de lunchtafel bij VillaVibes in Arnhem. Het gesprek gaat over festivals. En dan krijgen we het over ‘Oerol’ op Terschelling. Het festival waar we in juni met VillaVibes naar toe gaan. Wat opvalt? Een deel is enthousiast. Maar ook: een deel is onwetend. “Dat is toch met al die kunst en die voorstellingen?”

“Welnee!” roept eigenaar Harold dan. “Dit is het festival waar mijn vrouw 51 weken per jaar naar uitkijkt. Waarin ik haar een week fysiek kwijt ben, maar daarna ook nog een week geestelijk. Bij thuiskomst zweeft ze nog een hele poos door op wat ze daar beleefd heeft. Het is voor haar met afstand de mooiste week van het jaar.”  

Tijd om het eens aan Sonja zelf te vragen: “Waarom is Oerol zo speciaal voor jou?”

Ik leef 51 weken per jaar toe naar deze ene week Oerol

Geen standaard festival

“Wat Oerol zo leuk maakt is dat het geen standaard festival is waarbij je het terrein op en af gaat. Het is namelijk over het hele eiland. Oerol is overal. Het begint ’s ochtends vroeg al en gaat eigenlijk gewoon door tot de volgende ochtend. Overal leuke voorstellingen die heel mooi zijn, omdat ze niet in het theater zijn, maar speciaal gemaakt voor die ene plek in de natuur waar ze gegeven worden. En er is een festivalhart met lekkere muziek waar je heerlijk kan dansen. En stel, al is de muziek even niet leuk, dan zijn de mensen dat nog wel.”

“Je bent de hele week lekker buiten, weer of geen weer. Je ontmoet nieuwe mensen. Gaat op je fietsje dwars over het eiland van een voorstelling naar een leuk kroegje waar een bandje speelt. Of je maakt een mooie strandwandeling om even je rust te pakken. Maar het lekkerste vind ik het om met mijn blote voetjes in het zand te dansen. Biertje in je hand. De zon onder zien gaan. En je weet dan nooit waar de avond je nog gaat brengen.”

Oerol festival singlereis
Wanneer je met VillaVibes meegaat slaap je ook nog eens op een mooi zeilschip

Van hip en happening tot alternatief

Het vooroordeel dat Oerol vooral voor alternatieve mensen is klopt volgens Sonja totaal niet. “Ik zou mijzelf ook niet als alternatief omschrijven. Er komt echt van alles wat. Van hip en happening tot alternatief. En alles ertussenin. Verder vind je hier mensen van alle leeftijden. Of nouja, de echte jonkies van 18 jaar zie je hier niet, maar wel van 25 jaar tot oud.”

Ontzettende missers

Is alles op Oerol dan leuk? “Oh nee, ik heb ook wel eens ontzettende missers gehad hoor”, vertelt ze. “Optredens waar ik niks van snapte of waar niet zoveel aan was. Maar omdat ze de voorstellingen speciaal schrijven voor de plek in de natuur die ze toegewezen hebben gekregen, is het altijd mooi.”

Het lijkt soms alsof iedereen aan de pillen zit

Iedereen open en vrij 

“En dan heb ik het nog niet eens over de leuke mensen die je overal tegenkomt. Ontmoetingen die écht ergens over gaan. Goede gesprekken. De mensen zijn heel open hier. Het lijkt soms wel alsof iedereen aan de pillen zit, door de uitgelaten, vrije sfeer die er heerst. Maar dat is dus juist niet zo. Iedereen is al vrij van zichzelf. Je bent op Oerol eerder ‘high on life’.”

Dansen met je voetjes in het zand 

“Zelf vind ik het altijd lekker om in het begin van de middag ergens een voorstelling te pakken, zodat ik rond een uur of 16 mijn schoenen uit kan trekken om met mijn voetjes in het zand te dansen. Op dat festivalterrein kom je ook altijd weer andere mensen uit je VillaVibes-groep tegen trouwens, superleuk. En daarna zie ik wel hoe de dag zich ontvouwt.”

Kaart van het Oerol Festival het single event van Nederland
“Heel Terschelling staat in het teken van Oerol, het is geen standaard festival “

De dag nemen zoals die komt 

Er is een uitgebreid programma bekend voor Oerol. Dus als je wilt kun je je dagen van tevoren al helemaal uitstippelen. Maar Sonja neemt de dag het liefste zoals die komt. 

“Na een heerlijk ontbijt op de boot ga je samen met een leuk groepje het eiland op. Je pakt je fiets en doet lekker je ding. Er is overal gratis straattheater waar je aan kunt haken. Of je duikt een kroegje in waar leuke bandjes spelen. Het komt trouwens ook vaak genoeg voor dat ik ergens naar een voorstelling wil gaan, maar alle plannen omgooi, omdat ik onderweg zo’n leuk bandje tegenkom. De dagen regisseren zichzelf. En juist dat vind ik zo lekker.”

Het leven is nergens zo makkelijk als op Oerol

Hele dag buiten zijn

De vraag wat het leukste of meest bijzondere is wat ze op Oerol meegemaakt heeft kan ze niet echt beantwoorden. “Dat zijn zoveel dingen. Maar het zit ‘m vooral in de fijne sfeer en bijzondere ontmoetingen. Je bent de hele dag buiten, weer of geen weer. Het is puur genieten. En overal leuke mensen. Ik zeg altijd tegen iedereen: “het leven is nergens zo makkelijk als op Oerol”. Veel beter dan dit kan ik het eigenlijk niet uitleggen. Je moet er gewoon zelf een keer heengaan”, knipoogt ze. 

Bij volle maan dansen op het wad 

Wij vragen nog even door naar wat er dan nog meer op Oerol te beleven is. En direct komen haar pretoogjes weer tevoorschijn. “Naast de voorstellingen en het festivalhart is er nog zo veel meer. Er zijn overal leuke bandjes in de kroegen en pop-up feestjes. 3 keer per week is er een mobiele DJ die zijn kleedjes uitrolt onder de Brandaris, de vuurtoren, en daar tot 23 uur staat te draaien. Of dan sta je ’s avonds ineens bij volle maan op het wad te dansen. Dat heeft echt iets magisch.”

Dan sta je ineens op een geheim feestje ergens tussen de duinen

Slapen doe ik thuis wel

“En elke keer dat je denkt dat je naar bed gaat, is er altijd wel weer iemand die zegt “Ahh we gaan toch weer even daar naartoe”. Voordat je het weet is het alweer 3 uur. Als je geluk hebt, kom je erachter waar het secret feestje is. Dan sta je dus ineens op een geheim feestje ergens tussen de duinen.” Ze lacht, “ja dan denk ik maar, slapen doe ik thuis wel hoor”. 

Dan sta je ineens op een geheim silent disco feestje

Waarom Oerol met VillaVibes extra leuk is 

Sonja heeft ook vaak op een camping geslapen tijdens het festival, maar Oerol beleven samen met een VillaVibes-groep en overnachten op een zeilboot maakten het extra bijzonder. “Al vanaf dat je uit Harlingen vertrekt met de boot krijg je een heerlijk gevoel. Het is heel leuk om ernaartoe te zeilen. Het maakt dat je even het vaste land achter je kan laten. Thuis even thuislaat, zeg maar. En slapen en eten op zo’n mooi oud zeilschip is sowieso al indrukwekkend.”

“Het leuke met VillaVibes is ook dat je met een grote groep bent en je altijd wel iemand vindt die van dezelfde voorstelling of muziek houdt als jij. Die in jouw ritme meegaat. En dat je alvast een ankertje hebt om samen mee het eiland te gaan ontdekken. Het is natuurlijk geen Lowlands met 65.000 man, dus als je op zo’n festivalterreintje loopt kom je elkaar ook weer makkelijk tegen.”

Heerlijke maaltijden als brandstof

“Het is heel relaxt dat je niet na hoeft te denken over waar je gaat eten. Want tegen de tijd dat je weer toe bent aan een gevulde maag, staat er alweer een heerlijk bordje klaar voor je op de boot. Vers bereid door de chef. Het eten op onze klippers is van een bijzonder hoog niveau. Dat is heel fijn, want het is brandstof die je goed kunt gebruiken. En drankjes kan je ook gewoon pakken wanneer je wilt. Als je terugkomt op de boot is het dan ook altijd gezellig.”

Pas op, kan verslavend zijn 

Voor iedereen die nog twijfelt om naar Oerol te gaan heeft Sonja maar één advies: “Probeer het gewoon 1 keer als je tijd hebt voor een nieuwe verslaving”. Want verslavend, dat is het volgens Sonja zeker.

Dus bij deze, je bent gewaarschuwd. Dit festival kán verslavend zijn.

Op deze pagina vind je de beschikbare data voor onze Oerol reis. Er zijn nog een paar plekjes over.

CTA afbeelding

Speciale kortingen ontvangen?

Meld je aan voor de VillaVibes nieuwsbrief.

Bijna vol alarm

 

Bijna vol alarm

Meld je gratis aan voor het Bijna vol alarm van deze reis. Je ontvangt een mailtje als we zijn aanbeland bij de laatste plekjes.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Geslacht

Reis alsnog boekenAnnuleren