Terugblik 2023, de hoogte- en dieptepunten van VillaVibes Terugblik 2023, de hoogte- en dieptepunten van VillaVibes

Avatar van Harold Blanken
Door: Harold Blanken
Leestijd: 13 minuten
Afbeelding voor Terugblik 2023, de hoogte- en dieptepunten van VillaVibes
Afbeelding voor Terugblik 2023, de hoogte- en dieptepunten van VillaVibes
Afbeelding voor Terugblik 2023, de hoogte- en dieptepunten van VillaVibes

Daar is-ie weer hoor. Onze jaarlijkse terugblik. Een kijkje in de VillaVibes-keuken van 2023. Een keuken vol hoogte, maar ook dieptepunten. Lees je mee?

Voordat ik je vertel over 2023, neem ik je graag even mee een stuk verder terug in de tijd, naar het jaar 2003.

Zomer 2003. VillaVibes bestond een jaar. Één van de deelnemers met wie ik het goed kon vinden, vraagt me: “Harold, waar hoop jij dat VillaVibes over tien jaar staat?”

Toevallig weet ik nog dat ik deze vraag kreeg omdat dit het weekend was waarin ik mijn huidige vrouw Sonja leerde kennen. De man die deze vraag stelde was onze activiteitenbegeleider, nu nog steeds een goede vriend van ons.

Ik weet nog dat ik antwoordde: “Dat we dan 5.000 mensen per jaar hebben.” (We hadden er dat eerste jaar 500). Ik was zó lyrisch over onze weekenden en alles wat ik om me heen zag gebeuren, dat ik letterlijk niet op kon houden met praten over hoe geweldig het was. Met iedereen.

En het leek me een wilde droom om ooit nog eens 10 x zoveel mensen net zo happy te zien als toen in de Ardennen.

Afgelopen jaar, 2023, bereikten we er 10.000. 20 x zoveel dus.

Voelt dat goed? Ja. Had ik net zoveel plezier als 21 jaar geleden? Heel eerlijk: nee. (Aan het eind van dit overzicht deel ik graag met je waarom dit zo is).

2023 was net als de jaren daarvoor weer een bewogen jaar. Lees je mee wat er zoal gebeurde?

1. Hoogtepunt: nieuwe weekenden en reizen

In 2023 lanceerden we naast een aantal nieuwe bestemmingen (zoals wintersport Val Gardena en strandvakanties Kreta) drie nieuwe producten: Moordweekenden, Glamping Zweden en padel-vakanties naar Spanje. Er werd goed op geboekt. Keken we kritisch naar wat er beter kon, dan zagen we ook al snel verbeterpunten. We lezen onze enquêtes, praten met betrokkenen en maken de producten continu beter waar dat kan. Onze moordweekenden en padel-vakanties die toch al goed scoorden, konden we snel nóg beter maken. Inmiddels zien we dat de klantervaringen hier van redelijk goed naar heel goed zijn gegaan.

Glamping Zweden werd wat minder beoordeeld dan we gewend zijn. De basis was en is hier fantastisch. Maar de uitvoering was niet helemaal des VillaVibes. Hier hebben we van geleerd: we merken dat de kwaliteit snel minder wordt als we de organisatie te veel uit handen geven. Daarom hebben we de organisatie naar ons toe getrokken en we hebben enkele mooie verbeteringen doorgevoerd. Hierdoor weten we dat ook Glamping Zweden komend jaar heel goed gaat zijn.

Logisch dus dat we in 2024 weer moordweekenden, Glamping Zweden en Padel-vakanties hebben geprogrammeerd. Bij padel bijvoorbeeld was het enthousiasme zo groot, dat we van 10 weken in 2023 naar 20 weken in 2024 gaan. En binnenkort verschijnen ook onze Glamping Vakanties naar Zweden weer online.

Zo veel lol tijdens ons Moordspel-weekend.

2. Dieptepunt: geen Ibiza en Oerol meer

In 2023 vertrokken we naar maar liefst 47 bestemmingen. Bijna alle reizen werden goed geboekt. Maar niet allemaal… Twee van onze favorieten liepen niet zoals ze moesten lopen. Ibiza en Oerol. We moesten zó hard werken om onze Gelijk Gestemden Garanties te halen, dat dit een te zware last vormde voor onze teams. Om die reden hebben we met pijn in het hart moeten besluiten Ibiza en Oerol in 2024 niet meer te programmeren.

3. Hoogtepunt: veel leuke mensen

Vlak voor ik VillaVibes in 2002 oprichtte, wou ik zelf een singlereis boeken. Ik bekeek de opties en dacht: “Nee, da’s niks voor mij. Ik wou grotere groepen en vooral de vrijheid hebben om een beetje mijn eigen gang te kunnen gaan.”

Voor mij was het verzamelen van een leuke groep mensen om me heen echter by far het allerbelangrijkste. Nu, 22 jaar later, ben ik echt trots op de mensen die met ons mee gaan. We zien foto’s en filmpjes waarop we zien hoe iedereen met elkaar aan het genieten is.

Alles en iedereen om ons heen lijkt te individualiseren en polariseren. Bij ons zie je het tegenovergestelde. En vooral zie je hoe ontzettend belangrijk het is om samen te genieten.

Daarbij is een leuke groep natuurlijk belangrijker dan wat dan ook.

Want: geeft de douche een keer geen warm water? Of heb je een keer toevallig geen ballen in je soep? Dan puf je dat makkelijk weg omdat je zulke leuke buren en overburen aan tafel hebt. Dat neemt trouwens niet weg dat we echt wel even bellen met de kok als we vaker horen dat er niet genoeg ballen in de soep zitten 😉. 

Onze Vibers afgelopen zomer in Rhodos.

4. Dieptepunt: er gaat wel eens wat mis

Bij ons is natuurlijk alles echt niet altijd halleluja. Hell no. Gedurende het jaar zijn we regelmatig bezig met het oplossen van problemen. Wil je er een paar van afgelopen jaar? 

 • Kijk eens naar onderstaande foto. Genomen eind december 2023. Tijdens de feestdagen gingen er maar liefst 850 Vibers en bijna 100 man crew met ons weg. De logistiek was maandenlang van tevoren uitgedacht en voorbereid. Krijg je kort vóór de absolute piek, tijdens de feestdagen, bericht dat de Sligro boodschappen van twee accommodaties door elkaar heeft gegooid. Onze reisleiding ter plekke heeft in een ijskoude loods een paar uur lang alle boodschappen uitgezocht. Zo werd het uiteraard weer opgelost, maar manmanman, wat een gedoe.
Één grote legpuzzel.
 • Boodschappen doen voor onze weekenden. Klinkt niet heel ingewikkeld toch? Je doet een bestelling, je hebt een tellijst en je weet hoeveel gasten er gaan. Easy peasy toch? Nou, het is toch lastiger dan dat je denkt. Zeker ook omdat we niet willen dat iets op is. Na vier weken SummerVibes De Berckt in Limburg stond er een voorraad bier, wijn en fris waar een gemiddeld Brabantse café de carnaval mee door zou komen. Gelukkig kan dat dan dankzij een fijne samenwerking met de kasteelheer opgelost worden en hoeft er niets weggegooid te worden.
 • Of wat dacht je van deze? Vlak voor Oerol krijgen we door dat één van de boten vervangen moet worden. Zelfde kwaliteit als we hadden geselecteerd. Komen we aan in de haven van Harlingen voor anderhalve week plezier op Oerol, blijkt er op deze boot een ondraaglijke stanklucht te hangen.
 • Nog zo één: koffers die niet zijn aankomen op Cyprus en op Kreta. Met het shopbudget van Transavia konden ze op dag 1 op pad om een nieuwe zomergarderobe aan te schaffen. Niet zoals je je vakantie wil beginnen, maar de Vibers maken daar dan wel weer het beste van. 

5. Dieptepunt: stijgende prijzen

Wij doen er veel aan om mensen fan te maken van VillaVibes. Daar hoort uiteraard ook een faire prijs bij. Maar ja, wat is dat in deze tijden van inflatie? Wij schrokken regelmatig van de prijsstijgingen die we in 2023 om de oren kregen. Vliegtickets bijvoorbeeld, stijgen gemiddeld bijna 20% in prijs.

Wij doen er alles aan om onze prijzen zo aantrekkelijk mogelijk te houden, maar dat is momenteel even moeilijk. We proberen onze ‘instapproducten’ zoals onze weekenden zo lang mogelijk op hetzelfde prijspeil te houden, maar bij sommige reizen ontkomen we ook niet aan prijsstijgingen. Gelukkig zien we dat de lonen komend jaar ondanks de prijsstijgingen ook stijgen, dus hopelijk weerhoudt dit mensen niet om met ons mee te blijven gaan.

6. Hoogtepunt: Verkozen tot ‘Beste Reisorganisatie 2023’

Iedereen heeft waardering nodig. En ook voor ons is het brandstof om telkens weer alles te geven voor de beste ervaringen. Het allerbelangrijkste zijn de enthousiaste reacties van Vibers die ons laten weten hoe ze genoten hebben. Maar soms is het ook gewoon leuk om ook een onderscheiding of prijs te winnen.

In 2023 wonnen wij de Reis Graag Award ‘Beste Reisorganisatie 2023 singlereizen’. We zijn van plan hier een jaarlijkse traditie van te maken.

Wauw! Wat was dit een bijzonder moment.

7. Hoogtepunt: bijzonder goede crew

Ken jij toevallig de missie van VillaVibes (ik gok zomaar van niet)? Die is: ‘singles gelukkig maken’.

Daar kunnen wij op kantoor veel voor doen. Maar net zo belangrijk zijn de mensen die ons ‘in het veld’ vertegenwoordigen. Voornamelijk reisleiders dus. Maar óók koks, weekend-crew, skisafari gidsen, etc.

Hoewel er heel wat reizen bij zijn gekomen, wordt de crew elk jaar hoger gewaardeerd (terwijl de waarderingscijfers al heel hoog waren). Het is iets waar we trots op zijn.

Onze weekenden worden met enige regelmaat gedraaid door vriendenteams. Mensen die elkaar tijdens de weekenden zijn tegengekomen, graag samenwerken en onvoorstelbaar veel lol met elkaar hebben. En dat merk je: hebben zij plezier, dan hebben onze gasten dat ook.

Waar we ook trots op zijn: het aantal ’ouwe rotten’ dat maar op pad blijft gaan voor ons. Kundige, betrouwbare reisleiders die weten van de hoed en de rand. Mensen die het VillaVibes-gevoel doorgeven aan de nieuwe generatie.

Nog eentje tenslotte waar we meer dan trots op zijn: onze koks. Het gemiddelde restaurant tovert niet zo’n lekker eten op tafel als deze kunstenaars. Misschien ken je wel de vertrouwde gezichten: Mieke, JohnJohn, Nico, Frans, Rein. Het zijn niet alleen hele goede vakmensen, je ziet vooral ook hoeveel plezier ze in hun werk hebben. Koks met Vibes.

Onze topkok Mieke en de altijd vrolijke vliegende keep Ernst-Jan.

8. Dieptepunt: weinig Vibes bij mijzelf

Afgelopen week zag ik op Linkedin heel wat terugblikken van heel wat organisaties langskomen. Vrijwel allemaal ronkende verhalen over groeicijfers, mooie prestaties en geluk op de werkvloer. Het is iedereen gegund maar eerlijk gezegd twijfel ik wel eens of dit allemaal klopt.

Persoonlijk ervoer ik als ondernemer en oprichter dat groeien gepaard gaat met nogal wat gedoe waar ik niet per sé gelukkiger van werd. De eerste jaren waren als een sprookje. Elk weekend en elke vakantie weer waren één groot feest. Ik leerde zoveel nieuwe mensen kennen en maakte zulke mooie dingen mee, dat ik maar één ding kon denken: DIT MOET IEDEREEN ERVAREN.

De drive om meer mensen het geluk van een VillaVibes-ervaring te laten beleven, zit dan ook diep in mij. Daarom wou (en wil!) ik nog steeds groeien.

Maar 2023 vond ik als ondernemer best zwaar. We groeiden ongeveer 20%. Dat betekent alleen ook 20% (gevoelsmatig meer) problemen. Ik ga liever pijn uit de weg en richt me op kansen, maar dat ging dus niet altijd. Je bent namelijk vooral bezig met de dagelijkse wervelwind. Daarbij worden in groeiende organisaties overleggen en processen steeds belangrijker. Ik zie dagelijks hoe belangrijk die zijn en ik ben enorm blij dat we mensen hebben die hier heel goed in zijn. Maar ik ben er niet zo voor gemaakt. Kom ik een probleem tegen, dan wil ik die meteen oplossen. Even de binnenbocht nemen en klaar. Helaas… Ik heb geleerd dat dit nog kon toen we met 7 man waren, maar tegenwoordig leidt dat tot chaos.

Toch vind ik nog steeds dat wat wij doen zo belangrijk en zo mooi is, dat we zo groot mogelijk moeten worden. Hoe groter we worden, hoe meer aanbod voor onze klanten. En hoe groter we worden, hoe groter de kans dat mensen die ons nu nog niet kennen ook met ons mee gaan straks. Ik denk oprecht dat de wereld een stuk mooier wordt als we elkaar ontmoeten, als we open staan voor elkaar en vooral samen genieten van al die mooie dingen die extra mooi zijn als je ze samen beleeft.

Ik vind nog steeds dat iedereen eens zou moeten ervaren hoe bijzonder een weekend of vakantie met ons is.

Gelukkig bestaan overal oplossingen voor. Ook voor de problemen waar ik als ondernemer tegenaan loop. Daarom zijn wij met VillaVibes een traject gestart waarin we leren hoe we duurzaam moeten groeien: Scaling Up heet dat.

Ondanks dat ik zie hoe goed dit proces is én hoe nodig het was, zorgt Scaling Up ook weer voor extra stress. We zijn er namelijk bijna een dag per week mee bezig. Tijd die we in de dagelijks drukte eigenlijk helemaal niet hebben. Maar door Scaling Up te volgen, gaan we die tijd wel krijgen straks. Dus nu nog even het zuur, straks het zoet. Daar heb ik alle vertrouwen in.

Inmiddels zijn we lekker opgeschoten met Scaling Up, zien we de eerste resultaten al en hebben we een Managing Director aangenomen om ons te helpen met de processen en bedrijfsvoering.

Ik ga liever pijn uit de weg en richt me op kansen, maar dat ging dus niet altijd.

Verwachtingen 2024

De toekomst voor VillaVibes ziet er goed uit. We hebben een solide team met hele goede mensen. Onze automatisering staat als een huis. De klantwaarderingen blijven ondanks onze groei op hetzelfde hoge niveau. We hebben een geweldige reputatie en onze doelgroep wordt alleen maar groter.

Stel dat we nog enkele hele goede marketing- en sales-mensen vinden zodat we bekend worden. Dan wordt het helemaal een groot feest. Ken jij A-players in de marketing en sales-wereld? Of ben je er zelf een?

Wij komen graag met marketing- en sales-toppers in contact (even mailen naar roy@villavibes.nl). We zitten in een heerlijk pand bij Arnhem Centraal en we dragen echt wat bij aan een leukere/beter maatschappij.

We gaan aan de slag. Met ons fantastische Vibes-personeel hier in Arnhem, onze crew en onze trouwe fanbase. We wensen jou een ongelooflijk goed 2024.

9 reacties

 • Mooi te lezen dat ondernemen en ambities niet alleen op cijfers gebaseerd zijn, maar op kwalitatief leveren van de gewenste behoeften betreft ervaring/beleving van jouw klanten. Chapeau met in stand houden van je fundament👊💪

 • Komende zomer ga ik voor het eerst mee. Ik had er al zin in, maar na het lezen van dit bevlogen verhaal: nog meer!!!
  Ga zo door en tof dat jullie er zijn!

 • Op 2024, een groei in de breedte. Waarin de groei zit in kwaliteit en duurzaamheid. Laat de exclusiviteit van dit geweldige villavibes product op zichzelf de marketing zijn. Ik heb al weer meerdere vrienden aan een leuk single netwerk en soms een nieuwe partner geholpen door Villavibes! Wel jammer van oerol 😉 had ik graag nog eens willen begeleiden. Tip; single remote working month op madeira!

 • Mooi geschreven zonde nieuws brief. Gaaf ook hoe je het proces in je hoofd als ondernemer met ons deelt. Heel herkenbaar overigens.

  Ik ben zelf afgelopen jaar voor het eerst in 15 jaar op vakantie geweest. Eerst alleen naar Tenerife, dat beviel niet heel goed. En daarna met villa naar Cyprus.

  Zal wel eerlijk zijn. De reizen bij Villa zijn prijs technische aan de stevige kant. Echter wat je er voor terug krijgt is een ongelooflijk leuke vakantie met leuke mensen. Een ervaring voor het leven. Het is het ruim waard.

  Je hebt een prachtig bedrijf, mooi concept, geweldige mensen en een trouwe base aan klanten.

  Je mag een trots man zijn.

  Ik wens jullie en jou een prachtig jaar toe.

  Mvg
  Danny

 • Wat n mooie, eerlijke en heartfelt blogje!

  Mooi om je zo kwetsbaar op te stellen! Dankjewel voor je openheid.

  Ik ben afgelopen jaar 3x crew geweest op weekenden in BE en NL en vind t zo gaaf om te lezen hoe hoog de waardering is die de gasten hebben voor Villavibes 👌
  Want daar doe je t allemaal voor 👏

  Ga zo door op deze kenmerkende VillaVibes wijze!

  Go VillaVibes 👍

  Groetjes Beata

 • Beste Harold, de bevlogenheid spat er van af in je terugblik. Leuk om dit lezen en ook dat je dit zo deelt met ons ‘de Vibes’.
  Zelf kijk ik met een warm gevoel terug op de laatste dagen (27 t/m 30) van 2023 in Manoir in de Ardennen. Mijn eerste Villa Vibes- ervaring.
  Ik voelde me ondergedompeld in een warm bad: praktisch kunnen carpoolen, een warm welkom in een prachtige locatie, heerlijk, culinair eten, fijne, lange gesprekken, heerlijk gedanst, prima activiteiten (ondanks de omstandigheden, zoals jachtseizoen en de vele regenval), lekker kunnen relaxen in een sfeer van ‘niks moet en alles mag’. ‘K ga een volgende keer weer graag mee.

 • Afgelopen oud en nieuw weekend mee geweest naar Texel, het was voor mij de eerste keer. lang verhaal kort : prima bevallen, goed georganiseerd. Ik ben niet echt een vakantieganger maar ga zeker weer eens mee. Ik ben zelf ondernemer maar een pluim voor de ondernemer(s) en de organisatie.

 • Wow, wat een eerlijk verhaal. chapeau!
  Ik heb jullie pas in 2022 leren kennen, maar ben al 4x mee geweest. En ga dit jaar zeker weer mee!
  Hopelijk komt er in de zomer ook een weekend naar Heuvelrijk.
  En Molveno staat (weer) op de wensenlijst. Ik was daar in 2022 en ga graag nog een keer.
  Succes met alles!

 • Geef een reactie

  CTA afbeelding

  Speciale kortingen ontvangen?

  Meld je aan voor de VillaVibes nieuwsbrief.

  Bijna vol alarm

   

  Bijna vol alarm

  Meld je gratis aan voor het Bijna vol alarm van deze reis. Je ontvangt een mailtje als we zijn aanbeland bij de laatste plekjes.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Geslacht

  Reis alsnog boekenAnnuleren